BERD avertizeaza asupra optimismului exagerat in ceea ce priveste revenirea economica
Data publicarii: 25-06-2009 | InternationalBanca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a avertizat miercuri asupra optimismului exagerat privind o revenire a economiei globale si a anuntat ca actualele prioritati sunt sustinerea bancilor est-europene si restructurarea datoriilor, relateaza Reuters.
Presedintele institutiei, Thomas Mirow, a declarat ca actuala criza economica, in urma careia s-a dovedit ca statele din estul si centrul Europei sunt cele mai slabe dintre pietele emergente, va avea cel mai probabil un impact social major, in timp ce imprumuturile neperformante si incapacitatea de plata a corporatiilor ar putea amana revenirea economica.
"As trage un semnal de alarma in ceea ce priveste optimismul excesiv. Impactul social al crizei va aparea mai greu, dar, fara indoiala, va fi puternic", a spus Mirow in cadrul unei conferinte.
Mirow a adaugat ca statele trebuie sa ia masuri in doua sensuri si anume sa actioneze asupra sistemului bancar si sa restructureze datoriile.
"Restructurarea datoriilor companiilor si gospodariilor este o actiune extrem de dificila in orice mediu unde o parte semnificativa a datoriilor este in valuta, iar guvernele trebuie sa analizeze cu precautie ajutoarele financiare", arata presedintele BERD.
"In al doilea rand, sunt necesare actiuni pentru asigurarea capitalizarii adecvate a sistemelor bancare, chiar si in contextul cresterii puternice a imprumuturilor neperformante", mai spune Mirow.
Infiintata in 1991 la sfarsitul Razboiului Rece, pentru a ajuta fostele tari comuniste sa se adapteze la pietele libere, BERD a anuntat ca va cheltui suma record de 7 miliarde euro in acest an, in investitii in regiunea in care opereaza, pentru a combate cea mai grava criza financiara de la caderea de acum 20 de ani a Zidului Berlinului.
Avertismentul BERD vine in contextul in care Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a urcat marti estimarile privind evolutia economiilor celor 30 de state membre, pentru prima data in ultimii doi ani, in contextul unor semne de revenire in SUA.
Astfel, economia zonei OCDE va scadea cu 4,1% in 2009 si ar trebui sa avanseze cu 0,7% in 2010. In martie, OCDE estimase ca economia zonei a scadea cu 4,3% in 2009 si cu 0,1% in anul urmator.
Noua perspectiva conrasteaza cu estimarile Bancii Mondiale, care considera ca recesiunea globala va fi mult mai grava decat estimase cu trei luni in urma.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial