Isarescu despre imaturitatea sociala si panica bancara

Data publicarii: 02-07-2009 | Finante-Banci

Unul dintre factorii ce intervin in mod negativ in procesul Romaniei de stabilizare in urma crizei economice este lipsa de maturitate sociala, din cazuza unei politizari excesive a economiei, a afirmat Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, in cadul seminarului "Romania Financial Forum 2009", pe tema "Reactia autoritatilor pentru diminuarea efectelor crizei pe pietele financiare".

Nevoile economiei reale, perspectivele pentru evolutia dobanzilor si stimularea politicilor monetare ale BNR in contextul crizei economice au fost destabilizate si de stresul generat de fragilitatea psihologica a tuturor oamenilor.

Panica bancara, manifestarea principala a crizei este completata astfel, dupa cum afirma Isarescu, si de faptul ca "trecem pe aceeasi pagina, in mod putin responsabil, reduceri de impozite, cheltuieli mai mari, deficite bugetare, iar nimeni nu se intreaba cum se acopera acestea. Jocul cu cifrele si propunerile parca nu se mai opreste. E o dovada de lipsa de maturitate sociala", a aratat Isarescu.

Acesta a explicat totusi ca BNR a facut demersuri certe, corelate cu experienta anterioara, pentru a acoperi deficitul bugetar de 3% doar din resurse interne. Usurinta cu care Romania a tratat acest deficit bugetar, se opune insa excesului de consum si abuzurilor din fondurile publice, intrucat, la nivel social, inca se vorbeste despre cresteri salariale cu pana la 50%.

Isarescu a explicat insa ca este increzator in capacitatea Romaniei de a iesi din criza, folosind ca directie principala alocarea resurselor catre investitii, care au un efect mare de multiplicare in economie.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: