Peste 800 de aplicanti s-au inscris pentru Programul START

Data publicarii: 02-07-2009 | Afaceri

Peste 800 de aplicanti s-au inscris, la nivel national, pentru Programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului acestora la finantare START, a declarat directorul de proiecte si programe din cadrul AIPPIMM, Adrian Panait.

"La nivel national s-au inscris 810 aplicanti. Defalcat pe cele patru locatii, avem in Bucuresti un numar de 174 de aplicanti inscrisi, in Cluj sunt 274, Constanta 177, iar in Iasi 185. Din pacate avem numai 100 de locuri disponibile, cate 25 pentru fiecare locatie", a declarat reprezentantul Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (AIPPIMM).

Potrivit procedurii de implementare, programul beneficiaza de un buget de cinci milioane lei.

De acest program pot benficia atat persoanele fizice, care trebuie sa detina cetatenie romana, sa nu depaseasca varsta de 40 de ani si sa aiba studii medii sau superioare definitivate, cat si societatile comerciale.

Societatile comerciale trebuie sa fie microintreprinderi, sa aiba pana la noua angajati si sa realizeze o cifra de afaceri anuala neta sau sa detina active totale de pana la doua milioane de euro, echivalent in lei, si sa aiba capital social integral privat.

De asemenea, acestea trebuie sa aiba cel mult doi ani de la autorizare/inregistrare la Registrul Comertului la data depunerii formularului de inscriere si sa aiba ca obiect de activitate productia de bunuri materiale si/sau prestarea de servicii si/sau comercializarea produselor si serviciilor de piata.

Totodata, societatile nu trebuie sa aiba datorii la bugetul general consolidat si la bugetele locale. Criteriile in functie de varsta si studii se aplica si pentru actionarii sau asociatii societatiilor comerciale.

In prima etapa, care va avea un buget alocat de 300.000 de lei, aplicantii selectati vor beneficia de cursuri de pregatire antreprenoriala pentru a dobandii cunostintelor teoretice cu aplicabilitate practica, necesare inceperii si dezvoltarii unei afaceri.

Cursurile de pregatire antreprenoriala se vor desfasura in perioada 6 - 14 iulie pentru locatiile Bucuresti si Cluj, Complex Astoria Snagov, respectiv Complex Leghia, comuna Aghiresu, judetul Cluj. Pentru locatiile din Constanta si Iasi perioada de desfasurare a cursurilor este stabilita intre 20 si 29 iulie.

La sfarsitul cursului fiecare participant va putea elabora un plan de afaceri in vederea participarii la cea de a doua etapa.

In etapa a doua, pentru care au fost bugetati 4,2 milioane de lei, se va acorda finantarea implementarii celor mai bune planuri de afaceri prin sprijin financiar sub forma de alocatie financiara nerambursabila in limita bugetului alocat sau finantare sub forma de credit bancar.

Schema de finantare cu credit bancar cuprinde alocatia financiara nerambursabila acordata de catre AIPPIMM, care este maximum 49% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului de investitii, dar nu mai mult de 60.000 lei pentru un beneficiar, credit bancar, care are o pondere de maximum 41% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului de investitii, dar nu mai mult de 50.000 lei/beneficiar si este acordat de catre banca selectata de Agentie, precum si contributia proprie, minimum 10% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului de investitii.

Schema de finantare fara credit bancar cuprinde alocatia financiara nerambursabila, maximum 49% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente  proiectului de investitii, dar nu mai mult de 60.000 lei/beneficiar si contributia proprie, minimum 51% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului de investitii.

Miercuri, 1 iulie, a fost termenul limita pentru inscrierile in Programul START.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: