Adio credite ieftine!
Data publicarii: 03-07-2009 | Finante-BanciCreditarea la costuri reduse, cum a fost in anii trecuti, nu va mai exista din cauza majorarii cheltuielilor in urma restructurarilor si reesalonarilor de imprumuturi, a riscurilor si a scumpirii resurselor, a declarat Cristian Sporis, directorul trezoreriei Raiffeisen Bank Romania.
"Creditare la costuri reduse, asa cum au fost in anii trecuti, nu va mai putea fi, pentru ca in costul creditarii pe langa costul resurselor, care a devenit foarte mare intrucat bancile platesc foarte mult pe partea de pasive, mai sunt cheltuieli administrative, care sunt in urcare in prezent din cauza restructurarilor si reesalonarilor. La aceastea se adauga costul de rezerve, care a scazut semnificativ, si cel al riscului",a spus Sporis.
La aceastea se adauga costul de rezerve, care a scazut semnificativ, si cel al riscului",a spus Sporis. El a explicat ca in situatia actuala, caracterizata de incertitudine, bancile incep sa pretuiasca cat se poate de clar indicatorul riscului. "Parerea mea personala este ca in aceasta moment creditarea la costuri reduse nu este neaparat cea mai buna varianta, in timp ce prudentialitatea este", a spus Sporis la seminarul "Romania Financial Forum", organizat de MEDIAFAX impreuna cu BNR.
El a explicat ca bancile dau credite in prezent, dar nu cu viteza care s-a inregistrat in ultimii ani. "Prudentialitatea este cuvantul de ordine si datorita faptului ca sunt mai multe lucuri care influenteaza prudentialitatea bancilor. Sunt mai multe lucuri care influenteaza prudentialitatea si amintesc aici cerintele privind capitalul, care au fost incluse in acordul cu FMI", a continuat Sporis.
Principalele noua banci straine din Romania s-au angajat in fata FMI sa mentina expunerea pe piata locala la acelasi nivel. Pe de alta parte, in acordul cu FMI se prevede ca toate bancile trebuie sa mentina o rata a solvabilitatii de peste 10% pe o perioada de 24 de luni.
"Orice credit neperformant mananca automat din capital, ceea ce inseamna ca actionarul trebuie sa vina cu capital pentru a mentine rata solvabilitatii la 10%. Capitalul nu este o marfa ieftina in acest moment. Creditarea nu a incetat niciodata si va continua, dar pe criterii mult mai echilibrate", a adaugat Sporis.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri