Adio credite ieftine!

Data publicarii: Astazi, 03-07-2009 | Finante-Banci

Creditarea la costuri reduse, cum a fost in anii trecuti, nu va mai exista din cauza majorarii cheltuielilor in urma restructurarilor si reesalonarilor de imprumuturi, a riscurilor si a scumpirii resurselor, a declarat Cristian Sporis, directorul trezoreriei Raiffeisen Bank Romania.

"Creditare la costuri reduse, asa cum au fost in anii trecuti, nu va mai putea fi, pentru ca in costul creditarii pe langa costul resurselor, care a devenit foarte mare intrucat bancile platesc foarte mult pe partea de pasive, mai sunt cheltuieli administrative, care sunt in urcare in prezent din cauza restructurarilor si reesalonarilor. La aceastea se adauga costul de rezerve, care a scazut semnificativ, si cel al riscului",a spus Sporis.

La aceastea se adauga costul de rezerve, care a scazut semnificativ, si cel al riscului",a spus Sporis. El a explicat ca in situatia actuala, caracterizata de incertitudine, bancile incep sa pretuiasca cat se poate de clar indicatorul riscului. "Parerea mea personala este ca in aceasta moment creditarea la costuri reduse nu este neaparat cea mai buna varianta, in timp ce prudentialitatea este", a spus Sporis la seminarul "Romania Financial Forum", organizat de MEDIAFAX impreuna cu BNR.

El a explicat ca bancile dau credite in prezent, dar nu cu viteza care s-a inregistrat in ultimii ani. "Prudentialitatea este cuvantul de ordine si datorita faptului ca sunt mai multe lucuri care influenteaza prudentialitatea bancilor. Sunt mai multe lucuri care influenteaza prudentialitatea si amintesc aici cerintele privind capitalul, care au fost incluse in acordul cu FMI", a continuat Sporis.

Principalele noua banci straine din Romania s-au angajat in fata FMI sa mentina expunerea pe piata locala la acelasi nivel. Pe de alta parte, in acordul cu FMI se prevede ca toate bancile trebuie sa mentina o rata a solvabilitatii de peste 10% pe o perioada de 24 de luni.

"Orice credit neperformant mananca automat din capital, ceea ce inseamna ca actionarul trebuie sa vina cu capital pentru a mentine rata solvabilitatii la 10%. Capitalul nu este o marfa ieftina in acest moment. Creditarea nu a incetat niciodata si va continua, dar pe criterii mult mai echilibrate", a adaugat Sporis.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: