Marian Sarbu: Sper sa reusim sa platim regulat salariile si pensiile
Data publicarii: 03-07-2009 | EconomieMinistrul Muncii, Familiei si Solidaritatii Sociale, Marian Sarbu, a declarat vineri, la Iasi, ca spera ca, pana la sfarsitul anului, sa fie platite regulat salariile si pensiile, in contextul actualei crize economice.
"Eu sper sa reusim totusi ca, pana la sfarsitul anului, sa platim, in mod regulat, salarii, pensii, alocatii si tot ceea ce generic numim cheltuielile bugetare obligatorii. Acestea, pe un rang de preferinta unanim acceptat, sunt platite primele sau, in orice caz, sunt ultimele atunci cand se pune problema unor taieri de alocatii bugetare. Nu am in acest moment temeri care sa se bazeze pe niste date concrete cum ca pana la sfarsitul anului vom avea probleme cu salariile sau pensiile", a declarat ministrul Muncii, in conferinta de presa la Iasi.
Referindu-se la reducerile de personal din sistemul bugetar, ministrul Muncii a precizat ca politica exprimata de premierul Emil Boc, pe principiul "pleaca sapte, angajam unul", este un angajament care a fost asumat de Guvern prin acordul cu FMI si Uniunea Europeana.
"Pare a fi cel mai bun mod de a diminua numarul de angajati la stat fara niste dureri sociale foarte mari. Ai plecari care cumuleaza sapte angajati, intr-o anumita perioada, e vorba inclusiv de iesirile la pensie, la cele sapte posturi care au devenit vacante nu poti angaja decat unul. In felul acesta, intr-un interval rezonabil de timp, numarul angajatilor la stat ar urma sa fie rezonabil el insusi", a subliniat ministrul.
Acesta a adaugat ca eforturile financiare pe care Guvernul le face in aceasta perioada de criza "trebuie rationalizate si din punctul de vedere al numarului de angajati".
Legat de fondurile disponibile la nivelul ministerelor pentru prime, sporuri sau cresteri salariale, Marian Sarbu a precizat ca, in aceste situatii, functioneaza "elemente ce tin de contracte colective de munca in vigoare si unele dispozitii legale".
"Acestea sunt aplicate aparent diferentiat, insa, in acest moment, ordonatorii de credit, inclusiv ministrii, au la dispozitie un act normativ care permite incadrarea in bugetele care au fost aprobate initial, inclusiv a celor rectificate. Un minister poate acorda, de exemplu, un spor la indemnizatia de conducere, dar, pe totalul fondului de salarii, fiecare trebuie sa se incadreze pe ceea ce are deja aprobat", a declarat ministrul Muncii.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri