Constatarea amiabila te arde la asigurare
Data publicarii: 06-07-2009 | AutoRomanii care si-au tamponat masinile nu s-au inghesuit sa-si rezolve constatarea accidentului la firmele de asigurari. Procedura constatarii amiabile, intrata in vigoare de la 1 iulie, a degrevat doar in mica masura birourile de accidente usoare ale Politiei Rutiere.
Asiguratorii considera ca, dupa o perioada minima de "rodare" a informatiilor, soferii care indeplinesc conditiile constatarii amiabile vor veni catre ei cu mai multa incredere.
Unul dintre motivele pentru care soferii nu se adreseaza direct asiguratorilor ar fi baza de date pe care trebuie s-o intocmeasca centrele de daune, aceasta urmand a fi operata in comun cu Politia Rutiera. Oamenii se tem insa ca, la un moment dat, politia ii va sanctiona pentru incalcarile legislatiei rutiere.
Politia nu da sanctiuni
Potrivit comisarului-sef Paul Toma de la Directia Politiei Rutiere, soferii vor scapa de amenzi in cazul tamponarilor usoare, dar isi vor "regasi" greselile in costul politei RCA (asigurarea de raspundere civila auto).
"Autoritatile nu favorizeaza, de fapt, soferii indisciplinati. Acestia scapa de amenzi, dar, pe de alta parte, indisciplina in trafic va trece tot prin buzunarul lor. In locul amenzilor date de politie, cei care vor opta pentru procedura constatarii amiabile vor fi «sanctionati» de asiguratori la intocmirea RCA-ului pentru anul urmator. Si aceasta este tot o metoda de disciplinare a participantilor la trafic. O disciplinare care va trece tot prin buzunarul celor care incalca regulile," a subliniat Paul Toma.
"Temuta" baza de date va avea o importanta mai mare incepand cu 1 ianuarie 2010, cand se va pune in aplicare "sistemul bonus-malus" pentru RCA. Acest sistem va permite contorizarea tuturor incidentelor auto in care a fost implicat asiguratul.
"Soferii care produc accidente din vina lor vor avea o polita RCA mai scumpa in anul urmator, indiferent de firma la care isi fac asigurarea. Din contra, daca nu au avut evenimente rutiere sau daca nu au fost vinovati de producerea acestora, vor beneficia de un bonus", a explicat Liviu Floarea, directorul adjunct al Directiei de Daune Bucuresti din cadrul societatii Omniasig.
Vinovatii sunt suspiciosi
La Centrul de Daune de pe Calea Grivitei, din sectorul 1 al Capitalei, soferii erau impartiti in doua tabere. Cei vinovati de producerea unor tamponari s-au declarat circumspecti fata de intocmirea bazei de date. Este admis insa faptul ca procedura constatarii amiabile te scuteste de cozile interminabile de la birourile de accidente usoare ale Politiei.
"Constatarea amiabila e buna, elimina birocratia intocmirii unui dosar de daune. Pe de alta parte, cred ca baza de date accesabila de politie ne poate aduce la un moment dat si niste amenzi", a spus Daniel Iordache (32 de ani) din Bucuresti, un sofer care tocmai fusese implicat intr-un accident pentru ca nu a acordat prioritate.
Pagubitii sunt multumiti
Pe de alta parte, pagubitii considera ca noul procedeu de constatare ii scuteste de alergatura. "Acum suntem la fel ca in statele europene. Nu mai trebuie sa ne taram pe la politie pentru o usa infundata sau o aripa indoita. Sunt foarte incantat ca terminam mai repede cu formalitatile si pot sa merg cu masina la reparat. Nu sunt vinovat eu de producerea tamponarii si mi se pare corect, daca cealalta persoana a acceptat vinovatia, sa terminam cat mai repede. Oricum, si la politie tot acest lucru se demonstra, asa ca de ce sa mai stam la cozi?", a spus Catalin Baciu (25 de ani) din Bucuresti.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri