Constatarea amiabila te arde la asigurare

Data publicarii: 06-07-2009 | Auto

Romanii care si-au tamponat masinile nu s-au inghesuit sa-si rezolve constatarea accidentului la firmele de asigurari. Procedura constatarii amiabile, intrata in vigoare de la 1 iulie, a degrevat doar in mica masura birourile de accidente usoare ale Politiei Rutiere.

Asiguratorii considera ca, dupa o perioada minima de "rodare" a informatiilor, soferii care indeplinesc conditiile constatarii amiabile vor veni catre ei cu mai multa incredere.

Unul dintre motivele pentru care soferii nu se adreseaza direct asiguratorilor ar fi baza de date pe care trebuie s-o intocmeasca centrele de daune, aceasta urmand a fi operata in comun cu Politia Rutiera. Oamenii se tem insa ca, la un moment dat, politia ii va sanctiona pentru incalcarile legislatiei rutiere.

Politia nu da sanctiuni

Potrivit comisarului-sef Paul Toma de la Directia Politiei Rutiere, soferii vor scapa de amenzi in cazul tamponarilor usoare, dar isi vor "regasi" greselile in costul politei RCA (asigurarea de raspundere civila auto).

"Autoritatile nu favorizeaza, de fapt, soferii indisciplinati. Acestia scapa de amenzi, dar, pe de alta parte, indisciplina in trafic va trece tot prin buzunarul lor. In locul amenzilor date de politie, cei care vor opta pentru procedura constatarii amiabile vor fi «sanctionati» de asiguratori la intocmirea RCA-ului pentru anul urmator. Si aceasta este tot o metoda de disciplinare a participantilor la trafic. O disciplinare care va trece tot prin buzunarul celor care incalca regulile," a subliniat Paul Toma.

"Temuta" baza de date va avea o importanta mai mare incepand cu 1 ianuarie 2010, cand se va pune in aplicare "sistemul bonus-malus" pentru RCA. Acest sistem va permite contorizarea tuturor incidentelor auto in care a fost implicat asiguratul.

"Soferii care produc accidente din vina lor vor avea o polita RCA mai scumpa in anul urmator, indiferent de firma la care isi fac asigurarea. Din contra, daca nu au avut evenimente rutiere sau daca nu au fost vinovati de producerea acestora, vor beneficia de un bonus", a explicat Liviu Floarea, directorul adjunct al Directiei de Daune Bucuresti din cadrul societatii Omniasig.

Vinovatii sunt suspiciosi

La Centrul de Daune de pe Calea Grivitei, din sectorul 1 al Capitalei, soferii erau impartiti in doua tabere. Cei vinovati de producerea unor tamponari s-au declarat circumspecti fata de intocmirea bazei de date. Este admis insa faptul ca procedura constatarii amiabile te scuteste de cozile interminabile de la birourile de accidente usoare ale Politiei.

"Constatarea amiabila e buna, elimina birocratia intocmirii unui dosar de daune. Pe de alta parte, cred ca baza de date accesabila de politie ne poate aduce la un moment dat si niste amenzi", a spus Daniel Iordache (32 de ani) din Bucuresti, un sofer care tocmai fusese implicat intr-un accident pentru ca nu a acordat prioritate.

Pagubitii sunt multumiti

Pe de alta parte, pagubitii considera ca noul procedeu de constatare ii scuteste de alergatura. "Acum suntem la fel ca in statele europene. Nu mai trebuie sa ne taram pe la politie pentru o usa infundata sau o aripa indoita. Sunt foarte incantat ca terminam mai repede cu formalitatile si pot sa merg cu masina la reparat. Nu sunt vinovat eu de producerea tamponarii si mi se pare corect, daca cealalta persoana a acceptat vinovatia, sa terminam cat mai repede. Oricum, si la politie tot acest lucru se demonstra, asa ca de ce sa mai stam la cozi?", a spus Catalin Baciu (25 de ani) din Bucuresti.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: