Ministrii europeni inisista pe restructurarea sistemului bancar

Data publicarii: 08-07-2009 | International

Ministrii de economie europeni au ajuns la un acord cu prvire la masurile ce ar forta bancile sa economiseasca mai multi bani pentru a fi pregatite in cazul unor perioade de criza mai dificile. Astfel, in urma acestor reglementari, bancile nu vor mai putea sa ofere credite mari, chiar daca mediul economic cunoaste o crestere. Comisia Europeana a anuntat ca va finaliza legislatia in acest domeniu pana in luna octombrie a acestui an.

Ministrii europeni au incredere in aceste planuri, urmand ca model discutiile dintre Statele Unite si Marea Britanie, precum si cele din cadrul summit-ului G20 din luna aprilie. Desi exista si sceptici, oficialii din Germania explicand ca noile restrictii ar putea ingreuna revenirea bancilor in contextul recesiunii din mai multe tari, autorii planului considera ca acesta va creste rezistenta tuturor institutiilor financiare.

Noile reguli privind conditiile de capital, numite "Basel II", sunt menite sa asigure faptul ca toate cele 27 state membre ale Uniunii Europene sunt mai bine pregatite pe viitor, in cazul unor evenimente asemanatoare actualei crize economice.

"Este necesar ca amortizarea din banci sa fie mai puternica. Este foarte important sa restructuram sistemul bancar pentru a reporni activitatea creditelor la capacitate maxima", a declarat, pentru BBC, ministrul suedez de economie, Anders Borg.

In cadrul discutiilor, au fost criticate atat bonusurile, cat si remuneratiile din interiorul bancilor, intrucat "stimulentele nepotrivite si termenele scurte" au permis bancilor sa-si asume riscuri majore.

Miistrii incearca astfel sa restabilizeze industria bancara, in contextul in care pierderile pe care aceasta le-a suferit se ridica la 1.500 de miliarde de dolari. Acestia au cerut Comisiei Europene sa pregateasca, cat mai repede, legislatia in domeniu.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: