Criza decimeaza firmele private. Bugetarii scapa

Data publicarii: 08-07-2009 | Economie

Criza financiara face ravagii in companiile private, generand 79,38% din numarul total al concediatilor. Oamenii de afaceri cred ca in curand n-o sa mai poata sustine, prin impozitele platite de ei, armata bine conservata a celor 1,4 milioane de bugetari.

Greul crizei financiare este suportat de sectorul privat, care genereaza cel mai mare numar de someri, arata statisticile oficiale. Angajatorul-stat pare sa functioneze ca o umbrela protectoare pentru salariatii sai, in ciuda scaderii incasarilor provenite de la companiile aflate in dificultate. La sfarsitul lunii iunie, numarul total al somerilor din Romania se cifra, de pilda, la 548.940 de persoane, din care 435.765 de persoane (79,38%) proveneau din mediul privat. Cu alte cuvinte, la patru angajati concediati de patron revenea un bugetar trimis in somaj. Daca pentru oficialii Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) aceasta situatie este normala, in conditiile in care privatii sunt principalii angajatori din Romania, pentru reprezentantii mediului de afaceri ea pare un semnal clar al faptului ca statul refuza cu indarjire sa-si reformeze aparatul birocratic.

"In prezent, cele mai multe concedieri provin din sectorul privat. Aceeasi situatie se intalneste in toate celelalte tari europene, deoarece economiile se contracta", ne-a confirmat Adina Croitoru, purtatorul de cuvant al ANOFM. Oamenii de afaceri considera insa ca este anormal ca sectorul privat sa-si sacrifice atatia oameni, in timp ce oastea bugetarilor ramane aproape neatinsa. "Sectorul privat s-a repliat in fata crizei. Sistemul bugetar, in schimb, nu este stimulat sa se replieze. Probabil ca el se va reforma atunci cand noi, companiile, nu ii vom mai putea plati salariile. Statul nu se va putea imprumuta la nesfarsit pentru aceste salarii", ne-a declarat Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania. Patronatele sustin ca au cerut in permanenta concedieri in institutiile de stat, in conditiile in care raportul dintre numarul de angajati din sectorul privat si cel al bugetarilor este dezechilibrat.

"Acum, de exemplu, la 4,6 milioane de angajati din sectorul privat, corespund 1,4 milioane de bugetari. Numarul bugetarilor carora noi le platim salariile este deci foarte mare", a aratat Parvan. La randul sau, Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa, sustine ca bugetarii disponibilizati pe timp de criza, cuprinsi in statisticile oficiale, provin in majoritate din firmele aflate inca in proprietatea statului sau de la serviciile de gospodarie comunala din parohia administratiilor locale. "Sectorul bugetar, reprezentat de administratia centrala si locala, aparare, justitie, educatie si sanatate, n-a restructurat nimic", puncteaza Hossu. Harta somajului confirma ca, in timp ce angajatii statului isi pastreaza locurile caldute din birouri, salariatii la patron sunt dati afara cu sutele de mii. In Maramures, criza ii protejeaza suta la suta pe bugetari, in conditiile in care n-a dat afara nici un functionar, operand, in schimb, 2.055 de concedieri in mediul privat.

La Galati, in ultimele sase luni, firmele au concediat 3.629 persoane, in timp ce din administratia locala au plecat numai 88 de bugetari. In Bistrita si Arad somajul a fost rezervat tot "privatilor": au disparut pe altarul crizei peste 1.000 de firme, care au lasat fara locuri de munca 3.000 de oameni. Mai toate multinationalele din Arad au facut concedieri, insa sectorul bugetar a ramas la fel ca in vremurile bune. si in Suceava concedierile in sectorul public se lasa asteptate, 96% din disponibilizati provenind din sectorul privat. Din cate se pare, exista o practica in sectorul bugetar din Suceava, de amanare pe cat mai mult timp posibil a restructurarilor de personal, iar cand acestea se fac, se cauta sa fie un numar cat mai mic de trimiteri in somaj. Cel mai elocvent exemplu ar fi Romsilva, unde s-a anuntat concedierea a 300 de persoane, insa nici pana acum n-au fost finalizate actele necesare.

La Cluj, numarul angajatilor statului care au fost concediati este mic, deoarece institutiile au recurs la o alta metoda de concediere, una mascata, si anume blocarea posturilor. "Nu este o concediere propriu-zisa, dar reduce numarul de angajati. La nivel national, sunt sute de mii de posturi blocate in sectorul bugetar", a afirmat Daniel Don, directorul Agentiei locale de Ocupare a Fortei de Munca. Un caz aparte este cel al Bacaului, unde, din numarul total de someri de 20.278 de persoane, doar 7.116 sunt din sectorul privat, restul fiind de la regiile publice. In Hunedoara, pe fundalul unui tsunami care va arunca in somaj mii de angajati din industria alimentara, confectii si industria auto, unele primarii au anuntat ca-si vor da afara si ele intre 15 si 25% din angajati fiindca nu mai au bani sa-i plateasca. Cateva concedieri au inceput si la primariile din judetul Vaslui

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: