Poti pierde casa si daca ai restante la creditul de nevoi personale

Data publicarii: 09-07-2009 | Finante-Banci

Legea permite bancilor sa se indrepte catre toate bunurile aflate in posesia debitorilor, chiar daca acestea nu sunt ipotecate catre creditor.

Chiar si un banal credit de nevoi personale va poate lasa fara locuinta daca nu platiti la timp ratele. Acest lucru se intampla chiar daca imprumutul nu este garantat cu ipoteca. Prevederile contractuale pe care le regasim la toate bancile locale spun ca, in situatia in care debitorul nu mai are capacitatea de a plati ratele, iar banca nu poate identifica alte surse pentru a-si recupera paguba, institutia de credit se poate indrepta catre oricare dintre bunurile proprietate personala ale restantierului, inclusiv bunuri imobiliare. "Aproximativ 3-4% dintre cazurile in care ajungem la executarea silita a unor bunuri imobiliare sunt generate de credite care nu au fost garantate (credite de nevoi personale).

Am avut un caz, la Alexandria, unde am fost nevoiti sa scoatem la vanzare locuinta unui debitor care avea un credit de negarantat. Valoarea datoriei ajunsese, cu tot cu dobanzile penalizatoare, la aproximativ 10.000 de euro", ne-a spus seful executorilor bancari de la o banca de top 5 din Romania. Locuinta a fost vanduta cu 12.000 de euro.

Totusi, situatia expusa mai sus este mai degraba o exceptie. In general, bancile reusesc sa isi acopere pierderea din alte surse sau renunta pur si simplu la datorie. "Daca are un credit de 3.000 de euro pe care si-a luat electrocasnice, ce putem sa-i facem? Doar nu o sa-i luam casa. Pot insa sa spun ca in peste 50% din cazuri reusim sa stingem datoria, trebuie insa rabdare. Nu putem sa-i luam omului tot salariul, dar o treime din el i-l putem lua in fiecare luna. Daca nu mai are si alte credite, in doi-trei ani se stinge toata datoria in acest fel", ne-a explicat sursa mai sus citata.

Mentionam ca, in structura creditului neguvernamental, imprumuturile de nevoi personale ocupa ponderea majoritara (aproximativ 80%). Pe cale de consecinta, acelasi procent se pastreaza si in structura restantelor mai vechi de 30 de zile, care, in ultima jumatate de an, au crescut cu peste 100%, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: