Legile de copyright ne incurca si ne limiteaza pe internet
Data publicarii: 09-07-2009 | IT&CDesi legile de copyright sunt facute pentru a incuraja cultura, nu pentru a o restrictiona, actuala legislatie produce destul de multe efecte negative, cel putin asupra internetului, arata un studiu al Financial Times.
Spre exemplu, daca un utilizator foloseste portalul Wikipedia pentru a cauta detalii despre Elvis Presley, acesta va gasi foarte multe informatii in format text insa doar cateva poze, care au fost aprobate pentru distributie. Din cauza restrictiilor de copyright, utilizatorii nu pot accesa deci fisiere audio sau clipuri video. De asemenea, pe site-uri precum MySpace si YouTube, sunt incarcate zilnic fisiere audio si video, insa accesul la acestea este imediat restrictionat, ca urmare a acestor reguli stricte.
Problema majora in legatura cu legislatia in domeniul copyright-ului este ca autoritatile guvernamentale incep sa restrictioneze dreptul la comunicarea privata nemonitorizata prin intermediul internetului. Astfel, singurul mod de a limita accesul la fisiere nelegale, ce se trimit prin optiunea "file-sharing", este monitorizarea comunicarii dintre persoane.
In ciuda esecului Napster, Kazaa si al multor altor portaluri specializate in astfel de servicii, volumul fisierelor accesate prin intermediul "file-sharing" a crescut foarte mult in ultimii ani intrucat, chiar daca autoritatile inchid portalurile de acest gen, oamenii inca pot trimite fisiere atasandu-le la e-mail, sau prin intermediul retelelor de socializare.
Intrucat acest mod de a trimite fisiere de la un utilizator la celalalt s-a raspandit foarte mult, ar trebui ca guvernanti sa aiba autoritatea de a monitoriza si restrictiona conversatiile private ? In fosta Germanie de Est, guvernul avea nevoie de zeci de mii de angajati pentru a monitoriza fiecare document al cetatenilor, chiar daca acesta nu era virtual. Tehnologia dezvoltata pana in acest moment poate executa aceleasi servicii mult mai repede, fiind necesara o simpla apasare de buton.
De asemenea, aceeasi tehnologie ar putea in schimb sa fie folosita pentru a crea o societate caracterizata de spontaneitate, colaborare si diversitate. Cand oamenii au posibilitatea de a urmari mai mult de un canal media prin intermediul caruia au acces la informatie si cultura se definitiveaza si tendinta de colaborare si spiritul creativ, insa actualele legi din domeniul copyright-ului limiteaza aceste inclinatii.
Astfel, tot mai multi utilizatori de internet devin constienti de nevoia de a restructura aparatul de legi si de a elimina treptat sistemul de patentare, intrucat acesta implica doar cenzura prin internet si supravegherea activitatii tuturor. Tendinta de democratizare si transparenta ce caracterizeaza in acest moment Uniunea Europeana au ridicat asadar mai multe intrebari despre utilitatea legilor de copyright.
Laurentiu Ungureanu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri