Michael Moore revine: Capitalism: A Love Story
Data publicarii: 10-07-2009 | DiverseIn octombrie, la un an de cand Congresul SUA a acordat 700 miliarde dolari pentru banci, regizorul lanseaza pelicula "Capitalism: A Love Story".
Cauzele crizei economice globale si demitizarea lumii marilor corporatii financiare vor fi obiectul unui nou film al regizorului american Michael Moore, pe care vrea sa-l lanseze pe 2 octombrie 2009 - la un an si o zi de cand Congresul american a alocat Trezoreriei 700 miliarde dolari pentru recapitalizarea bancilor.
Noul documentar, intitulat "Capitalism: A Love Story", se vrea o incercare de a explica - prin parodierea unor clisee din filmele romantice - "dragostea" dintre spiritul american si pofta de inavutire. Fructul acestei pasiuni nebune nu a fost altul decat criza de pe Wall Street, din septembrie 2008, ale carei dureroase efecte sunt resimtite inca de milioane de americani si alti locuitori ai planetei.
"Va fi un film perfect pentru cuplurile de indragostiti", a declarat ironic Michael Moore, miercuri, pentru revista Variety. "Are tot ce-i trebuie - dorinta, pasiune, romantism si 14.000 de locuri de munca suprimate in fiecare zi. Este ca o dragoste interzisa care nu indrazneste sa se afirme. La naiba, sa-i spunem direct - este capitalismul!", a explicat autorul unora dintre cele mai populare filme documentare din ultimul deceniu, laureate cu Oscar si Palme d'Or.
Abordand intotdeauna subiecte sensibile in SUA - precum regimul armelor de foc, care au favoritzat masacre in scoli sau relatiile familiei Bush si magnati din tarile arabe - Moore are in atentie o noua tema menita sa zguduile din temelii miturile cu care au crescut generatii de americani. Noul lui film va incerca sa demonstreze "impactul distrugator pe care dominatia corporatiilor si pofta lor necontrolata pentru profit le-au avut asupra vietilor americanilor si a cetatenilor lumii".
Acuzat de "simpatii de stanga" ori ca ar fi "socialist", de data aceasta, atacurile lui Moore la adresa sistemului financiar se vor suprapune strarii de spirit a compatriotilor sai. Din toamna anului trecut, in emisiunile de stiri si divertisment, in ziare, pe bloguri si in scenariile hollywoodiene, bancherul sau brokerul de la bursa au devenit prototip pentru "geniul raului". Din "modele de succes", acesti oameni care concentreaza o putere economica uriasa (asadar si de influenta politica) au devenit personaje negative. Bonusurilor de milioane incasate de directori ai unor institutii de credit aduse in pragul falimentului si cea mai mare frauda din istorie au contribuit din plin la aceasta imagine.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri