Michael Moore revine: Capitalism: A Love Story

Data publicarii: 10-07-2009 | Diverse

In octombrie, la un an de cand Congresul SUA a acordat 700 miliarde dolari pentru banci, regizorul lanseaza pelicula "Capitalism: A Love Story".

Cauzele crizei economice globale si demitizarea lumii marilor corporatii financiare vor fi obiectul unui nou film al regizorului american Michael Moore, pe care vrea sa-l lanseze pe 2 octombrie 2009 - la un an si o zi de cand Congresul american a alocat Trezoreriei 700 miliarde dolari pentru recapitalizarea bancilor.

Noul documentar, intitulat "Capitalism: A Love Story", se vrea o incercare de a explica - prin parodierea unor clisee din filmele romantice - "dragostea" dintre spiritul american si pofta de inavutire. Fructul acestei pasiuni nebune nu a fost altul decat criza de pe Wall Street, din septembrie 2008, ale carei dureroase efecte sunt resimtite inca de milioane de americani si alti locuitori ai planetei.

"Va fi un film perfect pentru cuplurile de indragostiti", a declarat ironic Michael Moore, miercuri, pentru revista Variety. "Are tot ce-i trebuie - dorinta, pasiune, romantism si 14.000 de locuri de munca suprimate in fiecare zi. Este ca o dragoste interzisa care nu indrazneste sa se afirme. La naiba, sa-i spunem direct - este capitalismul!", a explicat autorul unora dintre cele mai populare filme documentare din ultimul deceniu, laureate cu Oscar si Palme d'Or.

Abordand intotdeauna subiecte sensibile in SUA - precum regimul armelor de foc, care au favoritzat masacre in scoli sau relatiile familiei Bush si magnati din tarile arabe - Moore are in atentie o noua tema menita sa zguduile din temelii miturile cu care au crescut generatii de americani. Noul lui film va incerca sa demonstreze "impactul distrugator pe care dominatia corporatiilor si pofta lor necontrolata pentru profit le-au avut asupra vietilor americanilor si a cetatenilor lumii".

Acuzat de "simpatii de stanga" ori ca ar fi "socialist", de data aceasta, atacurile lui Moore la adresa sistemului financiar se vor suprapune strarii de spirit a compatriotilor sai. Din toamna anului trecut, in emisiunile de stiri si divertisment, in ziare, pe bloguri si in scenariile hollywoodiene, bancherul sau brokerul de la bursa au devenit prototip pentru "geniul raului". Din "modele de succes", acesti oameni care concentreaza o putere economica uriasa (asadar si de influenta politica) au devenit personaje negative. Bonusurilor de milioane incasate de directori ai unor institutii de credit aduse in pragul falimentului si cea mai mare frauda din istorie au contribuit din plin la aceasta imagine.

Integral in Gandul