Firmele care risca cel mai mult falimentul

Data publicarii: 15-07-2009 | Afaceri

Microintreprinderile cu o vechime de pana la cinci ani, cu activitati in industria din nord-estul tarii sunt cele mai expuse, arata studiile.

Peste jumatate din IMM-urile din Romania si-au redus activitatea in perioada octombrie 2008-martie 2009, iar 15% au dat faliment, arata datele unei anchete efectuate pe un esantion de 1.100 firme mici si mijlocii de Consiliul National al IMM-urilor (CNIPMMR), cuprinsa in Carta Alba a IMM-urilor.

Conform Cartei, lansata ieri, doar putin peste 4% dintre firme se pot lauda cu rezultate bune. O mare parte a societatilor care au dat faliment au sub cinci ani vechime (16%), se afla in regiunea Nord-Vest (19%), sunt microintreprinderi (15%) si activeaza in industrie (18%). Potrivit lui Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, peste 55% dintre intreprinzatori se asteapta sa realizeze, in acest an, rezultate mai proaste decat cele de anul trecut.

In 2008, aveau asteptari pesimiste numai 6% dintre proprietarii micilor afaceri. Cea mai mare dificultate pe care o acuza acestia este scaderea cererii interne (62% dintre managerii chestionati). Aproape 60% dintre manageri considera ca punctul cel mai greu al crizei va fi in 2009. Insa patru din zece intreprinzatori sunt de parere ca actualul guvern are capacitate redusa de a face fata rapid crizei. Peste 22% dintre acestia considera chiar ca executivul nu poate combate declinul economic.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: