S-a schimbat Legea falimentelor: o gura de oxigen pentru datornici

Data publicarii: 16-07-2009 | Afaceri

Firmele de leasing nu vor mai putea lua utilajele societatilor intrate in faliment, bancile nu vor mai taia liniile de credit, iar datornicii vor putea obtine insolventa in doar cinci zile, nu in cateva luni ca pana acum, reducandu-si substantial cheltuielile.
 
De luna viitoare, firmele aflate in dificultate vor putea obtine falimentul in cel mult cinci zile. Aceasta este una dintre prevederile Legii 277/2009 care modifica procedurile de insolventa si care a fost publicata marti in Monitorul Oficial. Legea este menita sa dinamizeze procedurile de insolventa. "Cred ca cea mai importanta modificare consta in faptul ca debitorii care solicita falimentul il vor putea obtine mult mai repede decat inainte. Vorbim de numai cinci zile fata de cateva luni cat erau necesare inainte", ne-a spus Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa (UNPIR). Legea are insa si alte parti bune.

Unul dintre articole precizeaza ca "toate contractele aflate in derulare se considera mentinute la data deschiderii procedurii. Orice clauze contractuale de desfiintare a contractelor in derulare pentru motivul deschiderii procedurii sunt nule". "De exemplu, daca firma debitoare are un utilaj luat in leasing operational, firma de leasing nu va mai avea dreptul sa ridice utilajul odata cu deschiderea insolventei. Acelasi principiu se aplica la furnizorii de gaze sau in cazul liniilor de credit deschise la banci. Banca va fi obligata sa acorde creditul debitorului chiar daca acesta intra in insolventa", ne-a explicat avocatul Gheorghe Piperea, profesor la Facultatea de Drept.

Nu toata lumea este insa multumita de aceasta lege. Printre specialistii in recuperarea creantelor a starnit nemultumiri o prevedere care majoreaza pragul minim al datoriei de la care creditorul poate solicita falimentul de la 10.000 la 30.000 de lei. "Afectate in mod direct sunt nu doar firmele care au de luat bani, dar si Ministerul Finantelor care, mai ales in actualele conditii de criza, are de recuperat sume importante reprezentand taxe si impozite neplatite. Mai mult, deputatii intentioneaza sa introduca o noua prevedere prin care falimentul nu va putea fi solicitat decat dupa o perioada de 120 de zile de la ajungerea la scadenta a datoriei, ceea ce ar bloca practic intreaga industrie a falimentelor", spune senatorul Iulian Urban, vicepresedintele Comisiei juridice din Senat, care a fost si presedintele unei companii de recuperare debite. Presedintele UNPIR, Arin Stanescu, spune insa ca aceasta modificare nu va avea absolut nici un efect. Procedura de insolventa va fi si ea prelungita pentru ca judecatorii vor verifica stadiul falimentului la intervale de timp mai mari de 120 de zile, potrivit noii legi. De asemenea, taxa de timbru care trebuie platita pentru introducerea producerii de insolventa a crescut cu nu mai putin de 300%, de la 39 la 120 de lei. Aceasta lege nu mai poate fi modificata decat prin ordonanta de urgenta a Guvernului sau prin atacarea ei la Curtea Constitutionala.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: