Sfat pentru Prima casa: evaluarea locuintei trebuie facuta inaintea precontractului
Data publicarii: 17-07-2009 | Finante-BanciAcordarea creditelor prin programul "Prima casa" a fost intrerupta pana la clarificarea juridica a unor prevederi din conventia de garantare. Cum rezolvarea excede atributiile Fondului de Garantare, problema va ajunge la Justitie, via Ministerul Finantelor. Din pacate pentru solicitanti, nu este singura. Evaluarea locuintelor poate crea, la randul ei, alte neajunsuri.
La foarte scurt timp de la debutul finantarilor, acordarea creditelor prin programul "Prima casa" a fost intrerupta, solicitantii putand depune doar actele la bancile semnatare ale conventiei de garantare. Barierele ridicate in calea programului sunt de natura juridica. Concret, bancile care inca nu au semnat documentul, desi nelamurite sunt si celelalte, cer sa fie prevazuta exact in textul conventiei de garantare natura ipotecii, legala sau conventionala. Din punct de vedere juridic, ipotecile legale sunt cele care se nasc in temeiul legii, iar cele conventionale sunt acelea intocmite prin act autentic.
Cum lamuririle solicitate de banci si, implicit, revizuirea prevederilor neclare au excedat atributiile institutiei conduse de dl Saramet, rezolvarea a fost transferata dlui Pogea. Acesta, la randul lui, va cere ajutor colegului de la Justitie, care, prin intermediul juristilor institutiei, poate gasi o rezolvare rapida si fara drept de apel. In aceste conditii, reprezentantii Fondului de Garantare spera ca modificarile sa fie finalizate pana la sfarsitul acestei saptamani.
Solutie pentru problema evaluarii locuintei
O alta problema a programului "Prima casa" tine de evaluarea locuintelor. Inca de la anuntarea programului, multi proprietari au crescut pretul apartamentelor. In general, locuintele care erau scoase la vanzare la 50.000-55.000 de euro acum sunt oferite la 60.000 de euro. Numai ca evaluatorii bancilor pot considera ca valoarea reala a unei locuinte ce urmeaza a fi ipotecata este mai mica decat pretul cerut de vanzator. In exemplul de mai sus, evaluatorul bancii poate spune ca apartamentul valoreaza numai 50.000 de euro. Adica banca va acorda un credit in limita evaluarii. Iar in cazul in care cumparatorul nu are fonduri suplimentare pentru a achita diferenta dintre evaluare si pretul vanzatorului, atunci toata intelegerea nu mai este valabila, iar cumparatorul pierde avansul achitat la precontract.
O solutie prezentata chiar de consilierii de credit ai unei banci din programul "Prima casa" vizeaza momentul in care este efectuata evaluarea. Astfel, in momentul depunerii documentatiei pentru obtinerea creditului, cumparatorul nu semneaza si precontractul, ci solicita un evaluator agreat de institutia unde solicita finantarea, pentru a afla valoarea maxima pe care o poate finanta banca. Iar daca rezultatul acestei evaluari este cel putin egal cu pretul de vanzare (suma din evaluare este prezentata numai cumparatorului, nu si vanzatorului), atunci clientul continua procedura si semneaza precontractul. Altfel, cumparatorul ori gaseste alta locuinta, ori contesta rezultatul evaluarii si spera la o valoare mai mare.
Integral in Financiarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri