Companiile cauta alternative pentru a amana concedierile

Data publicarii: 17-07-2009 | HR/Cariere

Companiile din Romania au apelat la mijloace alternative de reducere a costurilor, cum ar fi reducerea programului de lucru, renuntarea la ore suplimentare, somajul tehnic, amanand cat mai mult disponibilizarile si scaderea salariilor fixe, potrivit specialistilor in resurse umane de pe piata.

"Majoritatea companiilor au preferat mijloace alternative de combatere a crizei, apeland la solutii cum ar fi programul de lucru redus, somajul tehnic, renuntarea la orele suplimentare, trecerea angajatilor in sistem PFA. In acest caz, nu au scazut salariile, ci venitul lunar. Sunt companii care au cerut si au acceptat reduceri de salarii in acord cu angajatii, cum ar fi cazurile din media, de exemplu", explica pentru Business Standard Florin Ochiana, HR operations manager in cadrul firmei de recrutare Lugera & Makler.

La nivel european, cel mult 5% dintre companii au redus salariile fixe, majoritatea apeland la aceleasi modalitati de scadere a costurilor, mentionate anterior, potrivit Alinei Popescu, Reward Info Serv manager pentru compania de consultanta Hay Group Romania.

"Din analizele facute de noi nu a reiesit ca s-au scazut salariile la mai mult de 5% dintre participanti, prin act aditional la contractul de munca, pe acelasi post, la un orar de opt ore. Sunt putine companiile care au facut acest lucru. Cele mai multe au scazut veniturile salariale ale angajatilor prin reducerea timpului de lucru sau somaj tehnic, nu au mai platit bonusurile sau le-au scazut, deoarece companiile au rezultate mai proaste decat anul trecut", a declarat pentru Business Standard Alina Popescu.

Anul acesta, companii precum CFR Marfa, ArcelorMittal, Oltchim sau Mefin Sinaia si-au trimis angajatii in somaj tehnic; altele, precum Rompetrol, au preferat sa reduca salariile cu 20% pentru 60% dintre angajati. Cele mai multe companii nu au acordat cresteri salariale, au renuntat la bonusuri si au redus beneficiile acordate angajatilor.

"De exemplu, daca inainte ofeream o suma de bani in loc de bonuri de masa, in urma situatiei economice dificile, am trecut la bonuri de masa, pentru ca beneficiem de deductibilitatea acestor costuri", explica Ioana Mironescu, manager HR pentru compania de tehnologie 3M Romania.

Integral in Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: