KPMG: Lupul din poveste chiar a venit

Data publicarii: 21-07-2009 | Actualitate

Imprumuturile semnificative menite a redresa sectorul privat in perioada de criza financiara globala au impovarat cu datorii numeroase guverne din intreaga lume, noteaza Wall-Street.ro. Finantarea unor facilitati fiscale considerate necesare pentru a relansa economiile aflate in recesiune a insemnat ca numeroase guverne ar putea sa nu mai aiba fondurile necesare pentru a aborda problemele din sectorul public. Multe guverne se confrunta cu cereri presante pentru servicii publice dar cu resurse publice drastic reduse. De unde vor veni banii?

Continuand lunga serie de proiecte de cercetare a principalelor tendintele din sectorul public, KPMG a efectuat un sondaj la care au participat 124 membri executivi din sectorul public din Australia, Canada, Germania, Olanda, Marea Britanie si Statele Unite, pentru a realiza o analiza detaliata a modalitatilor diferite prin care guvernele contracareaza efectele declinului economic.

Studiul KPMG, care a rezultat in urma acestui sondaj, compara diferitele nivele atinse de o problema globala comuna si anume serioasele greutati financiare cu care se confrunta guvernele si sectorul public, examinand in acelasi timp diferitele reactii nationale la serioasele probleme carora guvernele trebuie sa le faca fata.

Studiul cauta sa examineze optiunile dificile pe care unele guverne le au la dispozitie. Numeroase sectoare publice din intreaga lume se asteapta la bugete reduse in conditiile in care guvernele trebuie sa diminueze cheltuielile, in ciuda faptului ca trebuie sa faca fata unei populatii imbatranite, cu cereri tot mai mari de servicii medicale si sociale dar cu resurse mai mici. Si toate acestea, in conditiile in care baza fiscala este in scadere si nevoia de a adopta decizii asupra serviciilor pe care sectorul public poate si urmeaza a le efectua devine tot mai presanta.

"Economia mondiala s-a bucurat de o lunga perioada de prosperitate si numeroase organizatii din sectorul public s-au obisnuit cu o crestere constanta a finantarilor. In ultimul deceniu s-au facut apeluri repetate pentru o mai buna eficienta in prestarea serviciilor publice, dar acestea au putut fi usor ignorate deoarece nu exista o presiune financiara reala. Prognozele care anuntau vremuri grele au putut fi neglijate, deoarece in practica lucrurile au mers bine - dar nu si de data asta", spune Bill Bowman, coordonatorul Departamentului de Audit si Deputy Senior Partner la KPMG Romania.

Potrivit managerului KPMG, daca guvernele nu actioneaza acum, este foarte probabil sa nu isi mai permita serviciile publice pe care le fumizeaza in prezent. Cu toate acestea, organismele guvernamentale au un mare avantaj fata de sectorul privat, si anume beneficiul avertizarilor din timp, deoarece recesiunea din sectorul public va ramane in urma cu un an sau doi fata de recesiunea din economie. Motivul este acela ca guvernele s-au angajat sa realizeze cresteri pe termen scurt ale fondurilor publice, pentru a-si ajuta economiile nationale sa iasa din declin.

"In ultimele luni s-a produs o schimbare dramatica. Numeroase guverne din intreaga lume vor trebui urgent sa faca economii. De data aceasta nu este o alarma falsa. Lupul din poveste chiar a venit", spune Bill Bowman.

Integral in Wall-Street.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: