Inegalitatea dintre venituri scade lent

Data publicarii: 25-08-2009 | Economie

Din zece familii, patru au castiguri sub media pe economie si doar una are mai mult de 45.000 de lei lunar. Castigurile mari se concentreaza la mai putin de 9% din populatie, in timp ce mai mult de o treime din romani au venituri mici si foarte mici, arata statisticile oficiale.

Raportul dintre veniturile foarte mici si cele foarte mari este de 1 la 4,6 in cazul gospodariilor si de 1 la 7,8 in cazul persoanelor, arata o analiza referitoare la inegalitatea veniturilor, publicata recent de Institutul National de Statistica (INS).

Acest raport se amelioreaza foarte lent, de la an la an, cifrele schimbandu-se doar la nivel de zecimale si mai mult ca efect statistic decat ca rezultat al imbunatatirii calitatii vietii.

In 2007, spre exemplu, intre prima si ultima categorie de venituri exista un raport de 1 la 4,9 in cazul gospodariilor si de 1 la 8 in cazul persoanelor.

Statisticienii impart populatia, in functie de veniturile gospodariilor si ale persoanelor, pe decile, adica pe 10 "felii" a cate 10% din total. In prima decila se situeaza cei cu veniturile cele mai mici, iar in decila a zecea - cei cu veniturile cele mai mari.

Intre prima si a zecea decila se identifica principalele diferente care arata inegalitatea veniturilor. In Romania, familiilor din prima decila (cu venituri mai mici de 1.000 de lei) le revine doar 4,7% din totalul castigurilor lunare, in timp ce gospodariilor din ultima decila (cu mai mult de 46.000 de lei) le revine aproape 22% din total.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: