KPMG: Deficitul bugetar ar putea creste impozitul pe venit

Data publicarii: 27-08-2009 | Economie

Deficientele de finantare a bugetelor de stat ar putea duce la o crestere a cotelor de impozit pe veniturile mari, unele tari avand deja in plan majorari ale impozitelor, in timp ce altele iau in considerare aceasta optiune in functie de bugetele nationale ulterioare, potrivit studiului "2009 Individual Income Tax and Social Security Rate Survey" realizat de compania de consultanta KPMG.

"In situatia economica mondiala, in care statele se confrunta cu deficite bugetare tot mai mari si au nevoie de fonduri pentru diverse pachete de masuri de stimulare a economiei, devine evident ca unele state isi indreapta atentia asupra persoanelor cu veniturile cele mai mari din baza actuala de impozitare, pentru a-si creste incasarile bugetare", spune Niculae Done, senior tax partner al KPMG Romania.

Cota medie de impozit pe venit a scazut cu 0,3 puncte procentuale in 2009 la nivel mondial, de la 29,2% anul trecut. Romania continua sa aiba o cota unica de impozit pe venit de 16%, competitiva in raport cu alte state membre ale UE. Studiul mai arata ca, luand in considerare atat impozitul pe venitul personal, cat si contributiile de asigurari sociale, Danemarca are cea mai mare cota de impozit pe venit, de 62,3%.

In regiunea Asia-Pacific, Japonia are cota maxima de impozit, de 50%, iar in America Latina, Chile este pe primul loc, cu o cota de 40%. In 2009, Franta are cea mai ridicata cota de contributii sociale, de aproximativ 60%, urmata de Belgia, cu 47%, si apoi de Ungaria si Italia, ambele in jurul valorii de 40%.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: