6.000 de euro este valoarea medie a datoriei vandute de banci
Data publicarii: 05-09-2009 | Finante-BanciValoarea medie a unei datorii catre bancile comerciale din Romania, preluata de catre firmele de recuperare, se ridica la 5.947 de euro, potrivit datelor centralizate de Coface. Bancile au vandut catre companii specializate, in primele opt luni din acest an, 61.262 de dosare, cu o valoare totala de 364,3 milioane de euro.
Pe langa institutiile de credit, recuperatorii au cumparat si datorii pe care le aveau de incasat operatorii de telecomunicatii, companii de asigurare sau de utilitati. Pentru un total de aproape 213.000 de dosare de creanta, firmele de recuperare au platit 393,9 milioane de euro.
Cele mai multe dosare au venit din sectorul bancar, de la operatorii de telecomunicatii si de la companiile de asigurari. Raportat la aceeasi perioada a anului trecut, valoarea creantelor preluate de firmele specializate de recuperare a crescut cu 340%, de la 89,55 milioane de euro, in timp ce numarul dosarelor a avansat doar cu 15%.
Datele centralizate de Coface arata ca sectorul bancar este campionul vanzarilor de creante in primele opt luni, cu o valoare a datoriilor preluate de agentiile de colectare de 364,3 milioane de euro.
Operatorii telecom au cesionat, in perioada analizata, datorii de 20,8 milioane de euro, iar companiile de asigurari au vandut creante de 5,77 milioane de euro. Cele mai mari agentii de colectare prezente in Romania sunt Coface, EOS KSI, KRUK International, Credit Express si Top Factoring.
Valoarea creantelor cumparate de KRUK International, in primele opt luni ale acestui an, depaseste 100 milioane de euro, potrivit datelor furnizate de companie. Izabela Iacob, director general KRUK International, a precizat ca partea semnificativa a creantelor a fost cumparata de la banci si de la institutii financiare nebancare.
Preturile de vanzare pentru creditele vandute de banci sunt stabilite in functie de mai multe criterii. Cele mai importante dintre acestea sunt garantia din spatele imprumutului, vechimea si tipul acestuia.
De regula, pentru imprumuturile de nevoi personale si cele de consum, care nu au in spate ipoteci sau alte garantii materiale, preturile se situeaza intre 3% si cel mult 10% din valoarea creantei.
Pentru creditele garantate cu ipoteci, pretul urca insa pana la 75-80% din valoarea datoriei. "De la inceputul acestui an, S KSI Romania a inregistrat aproximativ 350.000 de cazuri in procesul de colectare si, dintre acestea, in jur de 50.000 au fost cumparate", a declarat pentru Business Standard Georg Kovacs, directorul general al companiei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri