6.000 de euro este valoarea medie a datoriei vandute de banci

Data publicarii: 05-09-2009 | Finante-Banci

Valoarea medie a unei datorii catre bancile comerciale din Romania, preluata de catre firmele de recuperare, se ridica la 5.947 de euro, potrivit datelor centralizate de Coface. Bancile au vandut catre companii specializate, in primele opt luni din acest an, 61.262 de dosare, cu o valoare totala de 364,3 milioane de euro.

Pe langa institutiile de credit, recuperatorii au cumparat si datorii pe care le aveau de incasat operatorii de telecomunicatii, companii de asigurare sau de utilitati. Pentru un total de aproape 213.000 de dosare de creanta, firmele de recuperare au platit 393,9 milioane de euro.

Cele mai multe dosare au venit din sectorul bancar, de la operatorii de telecomunicatii si de la companiile de asigurari. Raportat la aceeasi perioada a anului trecut, valoarea creantelor preluate de firmele specializate de recuperare a crescut cu 340%, de la 89,55 milioane de euro, in timp ce numarul dosarelor a avansat doar cu 15%.

Datele centralizate de Coface arata ca sectorul bancar este campionul vanzarilor de creante in primele opt luni, cu o valoare a datoriilor preluate de agentiile de colectare de 364,3 milioane de euro.

Operatorii telecom au cesionat, in perioada analizata, datorii de 20,8 milioane de euro, iar companiile de asigurari au vandut creante de 5,77 milioane de euro. Cele mai mari agentii de colectare prezente in Romania sunt Coface, EOS KSI, KRUK International, Credit Express si Top Factoring.

Valoarea creantelor cumparate de KRUK International, in primele opt luni ale acestui an, depaseste 100 milioane de euro, potrivit datelor furnizate de companie. Izabela Iacob, director general KRUK International, a precizat ca partea semnificativa a creantelor a fost cumparata de la banci si de la institutii financiare nebancare.

Preturile de vanzare pentru creditele vandute de banci sunt stabilite in functie de mai multe criterii. Cele mai importante dintre acestea sunt garantia din spatele imprumutului, vechimea si tipul acestuia.

De regula, pentru imprumuturile de nevoi personale si cele de consum, care nu au in spate ipoteci sau alte garantii materiale, preturile se situeaza intre 3% si cel mult 10% din valoarea creantei.

Pentru creditele garantate cu ipoteci, pretul urca insa pana la 75-80% din valoarea datoriei. "De la inceputul acestui an, S KSI Romania a inregistrat aproximativ 350.000 de cazuri in procesul de colectare si, dintre acestea, in jur de 50.000 au fost cumparate", a declarat pentru Business Standard Georg Kovacs, directorul general al companiei.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: