Un an de la debutul crizei

Data publicarii: 14-09-2009 | International

Falimentul bancii Lehman Brothers este considerat momentul declansator al recesiunii. Pornita din Statele Unite, criza financiara s-a extins rapid la nivel planetar, cu efecte dramatice din Islanda, pana in Pakistan.

Luni, 15 septembrie 2008, Lehman Brother solicita protectia fata de creditori, declarandu-se in stare de faliment. Cu datorii de peste 615 miliarde de dolari, este cel mai mare faliment din istoria SUA. Efectele au fost dramatice.

Bursa de pe Wall Street a pierdut 500 de puncte intr-o singura zi, cea mai mare scadere de dupa atentatele din 11 septembrie 2001, iar indicele Dow Jones a coborat sub pragul de 10.000 de puncte pentru prima oara din 2004.

Panica la bursele de valori

Colapsul Lehman marcheaza totodata declansarea celei mai grave recesiuni mondiale de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Evenimentele s-au precipitat, transformandu-se intr-un uragan financiar, caruia i-au cazut victime institutii de prim rang.

American International Group (AIG) a fost aproape de colaps, fiind salvata de guvern prin acordarea unui ajutor financiar masiv de 85 de miliarde de dolari.

Urmatoarea pe lista insolventilor era banca Morgan Stanley. Criza traversa deja Oceanul, bancile europene raportand pierderi din ce in ce mai mari din cauza activelor toxice.

Panica pusese stapanire pe Wall Street, ca de altfel pe bursele din intreaga lume. La Moscova, tranzactiile au fost oprite din cauza panicii investitorilor care introduceau ordine masive de vanzare.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: