Romanii isi aleg creditele dupa marimea si stabilitatea ratei lunare

Data publicarii: 16-09-2009 | Finante-Banci

Romanii decid sa contracteze un imprumut in primul rand in functie de marimea ratei lunare si de siguranta ca aceasta nu va creste. In aceste conditii, doua treimi dintre clientii institutiilor de credit au preferat produsele in lei si doar 13,4% pe cele in valuta.

Romanii care reusesc sa economiseasca au contractat credite intr-o proportie mult mai mare decat cei care nu pun bani deoparte. "Acest lucru reflecta pe de o parte insuficienta stocului de economii necesar indeplinirii obiectivului propus, cum ar fi, de exemplu, cumpararea unui apartament, iar pe de alta, accesul mai greu al celor care nu economisesc la anumite tipuri de credite", explica Mihai Copaciu, economist in cadrul BNR.

Acesta subliniaza ca dificultatile in obtinerea unor anumite tipuri de imprumuturi sunt cauzate tocmai de lipsa unei garantii care sa acopere investitia dorita.

La venituri mari, imprumuturi in valuta

Principalele criterii pe care romanii le au in vedere cand decid sa contracteze un credit sunt marimea ratei lunare si siguranta ca aceasta nu va creste, se arata in studiul "Trasaturi ale economisirii populatiei in Romania", realizat de Centrul Roman pentru Politici Economice (CEROPE). Pe o scala de la 1 la 5, aceste doua criterii au primit nota 4,45. Consumatorii de imprumuturi mai iau in calcul durata creditului - criteriu notat cu 4,41, costul total al acestuia in momentul accesarii lui (dobanda plus comisioane) - 4,4, suma maxima ce poate fi imprumutata - 4,25 si garantiile cerute de banca - 4,21.

Astfel, in baza acestor calcule, 76% dintre cei care au contractat credite le-au preferat pe cele in moneda nationala, 13,4% pe cele in devize straine si 5,8% s-au imprumutat atat in lei, cat si in valuta. Comportamentul romanilor in materie de creditare arata ca acele gospodarii care obtin venituri mai mari au contractat si cele mai mari imprumuturi in valuta. Astfel, 27,7% dintre cei care castiga peste 2.500 de lei au preferat imprumuturile in devize straine.  De altfel, creditele in valuta au fost utilizate pentru achizitia de bunuri imobiliare si automobile intr-o proportie net superioara mediei.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: