Romanii isi aleg creditele dupa marimea si stabilitatea ratei lunare
Data publicarii: 16-09-2009 | Finante-BanciRomanii decid sa contracteze un imprumut in primul rand in functie de marimea ratei lunare si de siguranta ca aceasta nu va creste. In aceste conditii, doua treimi dintre clientii institutiilor de credit au preferat produsele in lei si doar 13,4% pe cele in valuta.
Romanii care reusesc sa economiseasca au contractat credite intr-o proportie mult mai mare decat cei care nu pun bani deoparte. "Acest lucru reflecta pe de o parte insuficienta stocului de economii necesar indeplinirii obiectivului propus, cum ar fi, de exemplu, cumpararea unui apartament, iar pe de alta, accesul mai greu al celor care nu economisesc la anumite tipuri de credite", explica Mihai Copaciu, economist in cadrul BNR.
Acesta subliniaza ca dificultatile in obtinerea unor anumite tipuri de imprumuturi sunt cauzate tocmai de lipsa unei garantii care sa acopere investitia dorita.
La venituri mari, imprumuturi in valuta
Principalele criterii pe care romanii le au in vedere cand decid sa contracteze un credit sunt marimea ratei lunare si siguranta ca aceasta nu va creste, se arata in studiul "Trasaturi ale economisirii populatiei in Romania", realizat de Centrul Roman pentru Politici Economice (CEROPE). Pe o scala de la 1 la 5, aceste doua criterii au primit nota 4,45. Consumatorii de imprumuturi mai iau in calcul durata creditului - criteriu notat cu 4,41, costul total al acestuia in momentul accesarii lui (dobanda plus comisioane) - 4,4, suma maxima ce poate fi imprumutata - 4,25 si garantiile cerute de banca - 4,21.
Astfel, in baza acestor calcule, 76% dintre cei care au contractat credite le-au preferat pe cele in moneda nationala, 13,4% pe cele in devize straine si 5,8% s-au imprumutat atat in lei, cat si in valuta. Comportamentul romanilor in materie de creditare arata ca acele gospodarii care obtin venituri mai mari au contractat si cele mai mari imprumuturi in valuta. Astfel, 27,7% dintre cei care castiga peste 2.500 de lei au preferat imprumuturile in devize straine. De altfel, creditele in valuta au fost utilizate pentru achizitia de bunuri imobiliare si automobile intr-o proportie net superioara mediei.
Integral in Financiarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri