Culisele crizei financiare: Goldman Sachs, calaul economiei americane
Data publicarii: 22-09-2009 | InternationalDe la actiuni ale companiilor de inalta tehnologie la pretul mare al titeiului, Goldman Sachs a orchestrat toate evenimentele bursiere majore de la Marea Criza pana in prezent - si se pregateste activ de inca o "inginerie" extrem de banoasa. Revista americana "The Rolling Stone" face o radiografie ampla a "vampirului financiar" care a contribuit la ingenuncherea economica a intregii planete, incepand cu tara sa de origine - Statele Unite.
Descrisa drept cea mai puternica banca de investitii a lumii, Goldman Sachs controleaza aproape tot ce conteaza pe pietele financiare, cel putin pe cele americane. Istoria crizelor financiare recente, care este si istoria declinului rapid al proaspat saracitului imperiu american, se poate citi ca o lista cu numele unor fosti angajati ai Goldman Sachs. Incepand cu ultimul secretar al Trezoreriei sub administratia Bush, Henry Paulson.
Paulson, fost director executiv al Goldman Sachs, a fost si arhitectul "salvgardarii" preferentiale a unor institutii financiare americane. El a impartit, practic, mii de miliarde din banii contribuabililor catorva dintre prietenii sai de pe Wall Street.
Robert Rubin, secretar al Trezoreriei sub administratia lui Bill Clinton, in timpul caruia s-a spart marele "balon Internet", lucrase la Goldman Sachs nu mai putin de 26 de ani.
Dupa aceasta, el a devenit directorul Citigroup, care a primit un "stimul" de 300 de miliarde de dolari de la Paulson. Lista este foarte lunga, dar o vom incheia aici, fara a uita sa mentionam ca guvernatorii bancilor nationale ale Canadei si Italiei au lucrat pentru Goldman, la fel ca directorul Bancii Mondiale si presedintele Bursei din New York. Puterea si intinderea fara precedent ale bancii i-au permis sa transforme intreaga America intr-o gigantica schema piramidala, manipuland dupa dorinta intregi sectoare economice, uneori timp de ani buni.
Goldman Sachs pare a fi tot timpul in spatele multor probleme de care oamenii se lovesc aproape zilnic: benzina scumpa, dobanzi impovaratoare, fonduri de pensii evaporate, concedieri in masa. Banca este o masinarie imensa si sofisticata de convertire a micilor averi ale oamenilor de rand in profit.
Formula este relativ simpla: Goldman se pozitioneaza in centrul unui balon speculativ, vanzand investitii despre care stie ca nu au valoare. Culege astfel masive sume de bani de la investitorii mijlocii si mici cu ajutorul unui stat neputincios si corupt, care rescrie regulile intotdeauna in favoarea bancii.
La sfarsit, cand balonul se sparge, lasand milioane de oameni faliti, fara slujba si infometati, Goldman Sachs incepe din nou procesul, pozand in salvatorul care imprumuta cu dobanda banii pe care i-a luat. Schema a fost repetata de multe ori din 1920 incoace, iar Goldman pregateste una care are potentialul de a crea cel mai mare si mai indraznet "balon bursier" din istorie. Pentru a intelege cum s-a ajuns la actuala criza financiara trebuie sa intelegem ce a mai facut Goldman in trecut, scapand ca si acum basma curata. Este istoria a exact patru baloane, intre care si ciudata si aparent inexplicabila crestere a pretului petrolului de anul trecut. In toate cazurile au existat foarte multi perdanti, dar Goldman Sachs nu s-a numarat niciodata printre acestia.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri