Legea falimentului personal ar putea ajunge si in Romania

Data publicarii: 25-09-2009 | Finante-Banci

Posibilitatea declararii falimentului personal de catre persoanele fizice, dupa modelul aplicat in cazul companiilor, ar putea fi legiferata in toamna acestui an, spune avocatul Gheorghe Piperea, promotorul legii - aflata in acest moment in dezbaterea comisiilor de specialitate din Parlament. "Acum, necesitatea unei legi privind insolventa persoanelor fizice este imperios necesara, in conditiile in care persoanele indatorate nu au niciun fel de protectie legala, desi bancherii nu recunosc", a declarat Gheorghe Piperea cu ocazia seminarului "Cum te poate proteja insolventa de creditori", organizat de Ziarul Financiar.

Cum i-ar ajuta pe romani o asemenea lege? Pe scurt, o persoana supraindatorata, care nu-si mai poate achita ratele la banci poate sa intre sub protectia tribunalului, declarandu-si insolventa. In acest caz, ea va prezenta instantei si un plan de reorganizare, adica de reesalonare a datoriei pe o perioada mai lunga de timp. Un avantaj al starii de insolventa este faptul ca, in acest interval, datoria nu atrage penalizari iar persoana nu poate fi executata silit, potrivit proiectului.

Datornicul falit nu ramane pe drumuri

A doua solutie pe care o au romanii cu datorii la banci este declararea falimentului personal. Asta inseamna ca toate bunurile acelei persoane vor fi lichidate pentru stingerea datoriei, chiar daca nu integral, in cel mult cinci luni de la data intrarii in aceasta stare.

Nu este suficient insa sa te declari falit pentru a beneficia de protectia legii, pentru ca numai instanta poate stabili daca este vorba despre un faliment scuzabil sau de unul fraudulos. In primul caz, restantierul poate beneficia de sansa unui noi inceput, adica datoriile ramase neachitate i se sterg, explica avocatul Piperea.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: