Spirala cresterii accizelor adanceste scaderea consumului

Data publicarii: 27-10-2009 | Economie

Reprezentantii companiilor considera ca majorarea accizelor in conditii de criza  afecteaza grav economia si va genera scumpiri in lant pentru aproape toate categoriile de produse.

Intr-o perioada in care companiile locale au fost greu incercate de criza financiara, o eventuala majorare a impozitelor ar putea avea consecinte dezastruoase asupra consumului, sustin specialistii. Incepand cu anul 2010, vor fi majorate preturile pentru o serie de produse de baza, precum alimente, tigari, carburanti si bauturi, ca urmare a majorarii accizelor si deprecierii monedei nationale in raport cu euro.

Analistii economici considera ca, in conditiile in care banii din imprumuturile externe vor intarzia sa apara, pe fondul neincrederii generate de turbulentele de pe scena politica romaneasca, majorarea taxelor si impozitelor ramane o modalitate la indemana pentru atragerea banilor necesari acoperirii cheltuielilor bugetare.

"Chiar daca marirea taxelor si impozitelor ar putea fi inevitabila in cursul anului viitor, consider ca masura  trebuie sa fie amanata cat mai mult posibil, intrucat spirala cresterii taxelor adanceste scaderea consumului si accentueaza fenomenul de criza", a declarat analistul economic Aurelian Dochia.

Ideea este sustinuta si de reprezentantii companiilor, care considera ca o astfel de masura ar arunca economia in aer si va genera scumpiri in lant pentru aproape toate categoriile de produse. In industria alimentara, spre exemplu, majorarea accizelor pentru carburanti si energie electrica  va conduce la cresterea preturilor alimentelor cu 10% pana la 15%, in conditiile in care utilitatile detin o pondere de pana la 7% din costul total de productie, ne-a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara (FSIA).

"Situatia va fi diferita in functie de sectoarele de activitate, insa va fi afectat intreg lantul de distributie, de la producatori pana la transportatori si comercianti. In industria alimentara, 1 ianuarie 2010 vine cu modificari de preturi si datorita dependentei de materia prima din import, ca urmare a deprecierii monedei nationale in raport cu euro", a explicat Dragos Frumosu.

Integral in Romania Libera