Cum calculam impozitul pe casa

Data publicarii: 28-10-2009 | Finante-Banci

Dupa aprobarea hotararii Consiliului General al Municipiului Bucuresti privind impozitele si taxele locale, care se afla inca in dezbatere publica, bucurestenii vor trebui sa scoata din buzunar mai multi bani pentru a-si achita darile catre stat. Este vorba de impozitul pe cladiri, terenuri si taxa asupra mijloacelor de transport, care din 2010 vor fi mai mari cu aproape 20% fata de cele din acest an. Pentru locuintele in imobile constructii cu cadre din beton armat sau cu pereti exteriori din caramida arsa care au instalatii de apa, canalizare, electrice si incalzire, valoarea impozabila va fi de 806 lei pe metrul patrat, fata de 702 lei, cat este acum. Majorarea la aceasta categorie de impozit va fi de 14,81%. Trebuie subliniat insa ca nu se va plati valoarea rezultata din inmultirea valorii impozabile pe metrul patrat cu suprafata construita a imobilului in sine.

La directia de impozite si taxe locale aferenta sectorului in care este situat imobilul respectiv se va plati o alta suma, anume cea care rezultata din calcul. Pentru a intelege mai bine procedura de calcul, va vom oferi un exemplu detaliat. Pentru un apartament cu doua camere din Bucuresti in suprafata de 60 mp, rezulta o valoare impozabila de 48.360 de lei (806 lei/mp inmultit cu 60 mp, suprafata apartamentului). Acestei valori i se aplica apoi coeficientul de corectie in functie de zona in care este amplasat apartamentul respectiv. Coeficientii de corectie sunt 2,60 pentru zona A, 2,50 pentru zona B, 2,40 pentru zona C si 2,30 pentru zona D. Aplicand acesti coeficienti, rezulta o valoare impozabila pentru apartamentul de 60 mp construiti de 125.736 lei pentru zona A, 120.900 lei pentru zona B, 116.064 lei pentru zona C si 111.227,99 lei pentru zona D.

Si la aceste valori se vor mai aplica unii coeficienti de corectie:  daca apartamentul este situat intr-un bloc cu mai mult de trei etaje si cinci apartamente, coeficientii aferenti zonelor A, B, C si D se vor reduce cu 0,10;  daca apartamentul este situat intr-un imobil cu o vechime mai mare de 50 de ani pe data de 1 ianuarie 2010, valoarea impozabila se reduce cu 20%;  daca apartamentul este situat intr-un imobil cu o vechime cuprinsa intre 30 si 50 de ani inclusiv pe data de 1 ianuarie 2010, valoarea impozabila se reduce cu 10%. In fine, la valoarea impozabila rezultata se aplica un coeficient de 0,1%, iar suma respectiva reprezinta practic impozitul pe cladire datorat.

Integral in Romania Libera