Islanda liberalizeaza partial contul de capital din 1 noiembrie

Data publicarii: 02-11-2009 | International

Banca centrala din Islanda a anuntat sambata ca va liberaliza treptat contul de capital, un prim pas constand in ridicarea restrictiilor la capitalurile ce intra din strainatate incepand cu 1 noiembrie, la aproape un an dupa instituirea unui control strict in urma crizei severe, potrivit AFP.

Institutia a precizat, intr-un comunicat, ca a intreprins o prima etapa in ridicarea progresiva a controlului transferurilor de capitaluri, permitand intrarea de valute straine prin noi investitii, cu posibilitatea iesirii ulterioare de valuta ca urmare a investitiilor.

Astfel, investitorii vor fi autorizati, "fara restrictii, sa converteasca in moneda straina sumele provenite din investitii efectuate dupa 1 noiembrie 2009". Anterior, nerezidentii erau autorizati sa transfere doar valuta provenita din dividende sau dobanzi incasate din investitiile in Islanda.

Controlul contului de capital a fost instaurat in Islanda in 28 noiembrie 2008, in scopul de a stabiliza economia in contextul gravei crize financiare in care a intrat insula incepand cu luna octombrie.

La finalul anului trecut, principalele banci ale tarii s-au prabusit, iar coroana islandeza s-a depreciat masiv, fortand guvernul sa apeleze la un pachet de finantare de la Fondul Monetar International (FMI), in valoare de 4,6 miliarde dolari.

Banca centrala islandeza precizeaza ca a luat aceasta decizie deoarece conditiile necesare pentru prima faza a liberalizarii contului de capital au fost intrunite, in conformitate cu strategia stabilita in luna august.

Urmatoarea etapa va consta in ridicarea restrictiilor la iesirile de capitaluri deniminate in valute straine si va fi implementata "in functie de succesul primei faze si de progresul inregistrat in cadrul programului macroeconomic", potrivit bancii centrale.

NewsIn