Moneda si economia nationala - pe muchie de cutit!

Data publicarii: 02-11-2009 | Economie

Intarzierea sau neacordarea urmatoarei transe din imprumutul FMI - catastrofala pentru Romania. "Rabdarea" agentiilor de rating - pusa la grea incercare. Daca trece pragul de 4,33, in lipsa interventiilor sustinute ale BNR, cursul EURRON va incerca, cel mai probabil, sa ajunga la 4,5 si apoi la 5.

"Pentru analisti si finantisti, situatia actuala a Romaniei seamana cu scenariul unui film de groaza 'economic'... daca un asemenea gen ar exista. Criza politica in care se afla Romania de cateva saptamani a agravat situatia economica- deja precara- in cel mai nepotivit moment, iar intarzierea sau neacordarea celei de-a treia transe a imprumutului FMI va 'exploda' pur si simplu atat economia Romaniei, cat si moneda nationala, din pacate, pe termen lung", a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, cea mai mare casa de brokeraj din Europa Centrala si de Est.

Fara un guvern stabil si fara un buget pe anul viitor, Romania este foarte aproape de a pierde urmatoarea transa a imprumutului de la FMI. "Chiar si in cazul limpezirii apelor pe plan politic, un nou guvern va trebui sa formuleze un buget cu un deficit de doar 5,9%, ceea ce nu credem ca va fi posibil, avand in vedere  cheltuielile estimate pentru urmatorul an", subliniaza analistii X-Trade Brokers.

Analistii de la X-Trade Brokers subliniaza "efectul de avalansa" al intarzierii sau neacordarii celei de-a treia transe a imprumutului FMI: in cazul in care bani de la FMI nu vor fi pusi la dispozitia  guvernului, acesta va fi nevoit sa se imprumute de la bancile comerciale pentru a-si acoperi cheltuielile; un asemenea imprumut va conduce la o scadere a cantitatii de bani disponibili pe piata, fapt care va determina o crestere a dobanzilor pentru orice fel de imprumut. In plus, agentiile de rating au fost inca "destul de rabdatoare" cu Romania, dar este foarte probabil ca intarzierea transei FMI sa determine scaderea ratingului de tara, ceea ce va aduce cu sine alte efecte negative- scumpirea imprumuturilor contractate pe piete externe, scaderea investitiilor straine si asa reduse etc. "Scumpirea capitalului ar fi lovitura de gratie pentru economia nationala, care oricum este inca foarte afundata in criza", spune Victor Safta.

De asemenea, vor fi foarte realiste cresterea inflatiei si devalorizarea masiva a Leului. Analizele tehnice arata ca evolutia cursului de schimb EURRON este in continuare incadrata intr-un canal de trend ascendent, apropiindu-se de nivelul rezistenta dat de maximul de la 4.3345 Lei pentru 1 Euro. "In acest punct este posibila testarea liniei de trend ascendent, in zona 4.2600 - 4.2700, urmata de atingerea rezistentei de la 4.3345. In cazul depasirii celei din urma, nu vom mai avea rezistente date de niveluri anterioare, singurele puncte ce vor putea fi luate ca reper fiind date de pragurile psihologice de la 4.5000 si 5.0000", arata analistii X-Trade Brokers.

"Cresterea dobanzilor si devalorizarea leului ar avea consecinte extrem de grave care ar putea afunda Romania in criza economica pentru minim urmatorii 1- 2 ani: Romania este, in toate sectoarele, dependenta de importuri, iar acestea se platesc in Euro. O crestere a salariilor in urmatorul an nu este o posibilitate foarte realista, asa incat sumele de Lei de care dispun consumatorii vor ramane la nivelul acestui an, iar preturile in lei in crestere vor duce la o scadere si mai mare a consumului, fapt care va determina falimentul si mai multor firme, disponibilizarea mai multor angajati, care, la randul lor, vor avea si mai putini bani pentru consum... si tot asa in continuare", a explicat Victor Safta.

"Pare oarecum bizar ca o serie de factori de decizie nu vad ca practic Romania se afla aproape de starea de haos politic si economic, care de obicei, aduce cu sine si haosul social- avem exemplul Argentinei care, in 2001, dupa o lunga perioada de recesiune si acumularea unei datorii publice uriase a ajuns la manifestari de strada si declararea starii de incetare a platilor, iar neacordarea unei transe FMI a contribuit la devalorizarea cu cca 50% a monedei sale nationale- Peso Argentinian- in numai cateva luni", a aratat Victor Safta.

Redactia BankNews.ro