Cum te imbraci cu 100 lei de la Fisc

Data publicarii: 04-11-2009 | Diverse

Marfa confiscata de Fisc si Politie este comercializata la preturi mici, chiar in depozitele acestor institutii. Spatiile nu sunt tocmai atragatoare si nici bine organizate, insa cumparatorii sunt motivati sa revina, in cautarea unor chilipiruri.

Bine camuflat intre cladirile fostei fabrici de tigarete din Bucuresti, depozitul Administratiei Financiare a Municipiului Bucuresti adaposteste marfa pentru toate buzunarele. Daca nu stii ce se afla dincolo de usa din fier, treci linistit mai departe. In depozitul din fabrica de tigarete, desi este proprietate a Administratiei, este dificil sa amenajezi un magazin. Peretii asteapta o mana de var ca sa scape de nuanta cenusie.

Spatiul este mare, iar costurile necesare dotarii lui chiar si numai cu un sistem de incalzire ar fi prea mari pentru bugetul institutiei. Asa ca, cei care lucreaza in depozit vin la munca iarna cu multe randuri de haine groase si stau intr-o camaruta, unde functioneaza o aeroterma.

Lipiciul, la vedere

Preturile sunt mici, dar si calitatea produselor este pe masura lor. Ioan Cuc, seful Biroului de Presa al Directiei Generale a Finantelor Publice Bucuresti, spune ca o buna parte a marfii provine din conficarile operate in centre comerciale precum Europa. Drept urmare, depozitul ANAF este plin de chinezarii colorate, care asteapta musteriii.

Acestia nu sunt putini la numar, daca tinem cont de faptul ca vanzarile au crescut in trimestrul al doilea, cu aproape 450.000 de euro, fata de primele trei luni ale acestui an. Totusi, doar o treime din marfa confiscata este valorificata. Procentul ar putea creste daca ANAF ar avea bani pentru amenajarea unor magazine sau pentru reclama. Dar, trecem printr-o criza, iar bugetul este limitat.

Clientii ANAF sunt variati, de la patroni de firme, la oameni care cauta chilipiruri pentru ca nu isi permit altceva. Cu aproape 200 de lei, o familie cu patru membri poate sa cumpere haine si incaltari. De exemplu, o haina mai groasa pentru copii costa in jur de 15 lei, iar un echipament de trening poate fi cumparat cu cel mult 30 de lei, inclusiv incaltamintea.

Cumparatorii trebuie sa se astepte insa ca talpa pantofilor sa fie lipita de fata acestora, iar dara de lipici sa fie vizibila. La fel, tivul de la fuste sau pantaloni nu este chiar bine cusut. Insa, pretul variaza intre 6-8 lei pentru o pereche de pantaloni.

Nici procedura de achizitie nu este tocmai usoara. Cumparatorul vine la depozit, alege marfa, angajatii ANAF intocmesc o lista cu produsele alese si calculeaza contravaloarea lor. Dupa aceea, cumparatarul merge cu lista la sediul Administratiei financiare, pentru a face plata si a i se elibera o factura. Inarmat cu documentul, se intoarce la depozit de unde poate ridica marfa.

Integral in Evenimentul Zilei