Unul din zece credite a fost dat aiurea

Data publicarii: 11-11-2009 | Finante-Banci

Situatia din sistemul bancar romanesc este din ce in ce mai ingrijoratoare in conditiile in care criza si-a pus puternic amprenta asupra creditelor contractate de populatie. Potrivit  prim-viceguvenatorului BNR, Florin Georgescu, creditele clasificate drept pierdere reprezentau dupa primele noua luni 8,5% din totalul imprumuturilor, comparativ cu o pondere de 3,6% inregistrata in septembrie 2008.

''Creditele considerate standard reprezentau 60,6% din total, in scadere de la 66,4% in septembrie 2008, ceea ce inseamna ca a existat o trecere spre categoriile mai riscante, in special asupra celor clasificate indoielnic si pierdere", a declarat ieri Florin Georgescu, in cadrul unui forum de specialitate. Acesta a aratat ca ponderea imprumuturilor clasificate indoielnic in totalul imprumuturilor a crescut de la 1,2% in septembrie 2008 la 2,8% in aceeasi luna din 2009.

Totodata, creditele substandard reprezentau dupa primele noua luni 7,4% din portofoliul de imprumuturi, in crestere de la 5,3% in septembrie 2008.
Pe de alta parte, ponderea imprumuturilor in observatie a scazut de la 23,5% la 20,7% in septembrie 2009.

"Imbucurator este ca profitabilitatea sistemului bancar a fost pozitiva la noua luni, 680 milioane de lei, desi se observa o scadere importanta, de cinci ori si ceva", a spus oficialul BNR.

Ritmul de crestere a provizioanelor a incetinit

Potrivit acestuia, sistemul bancar a obtinut la noua luni un profit de 679,9 milioane de lei, castigul inregistrat in trimestrul al treilea, de 589,9 milioane de lei, fiind de 6,5 ori mai mare decat rezultatul din primul semestru, cand bancile au raportat un profit de 90 milioane lei. Castigul din primele noua luni a fost insa de aproape 4,7 ori mai redus fata de rezultatul obtinut in perioada similara a anului trecut.

De asemenea, activele totale nete ale sistemului bancar au crescut in primele noua luni cu 2,55% comparativ cu finele anului trecut, la 322,46 miliarde de lei.

"Datorita trecerii pe profit a sistemului bancar, ritmul de crestere a provizioanelor a incetinit. Deci se poate spune ca se aplatizeaza acest trend de provizionare si ritmul de crestere a creditelor neperformante, ceea ce inseamna ca exista semnale pozitive", a precizat Georgescu.

Acesta a subliniat ca  bancile sunt solide, avand un indicator de solvabilitate foarte bun, care a crescut de la 11,9% in septembrie 2008 la 13,7% in luna similara din acest an. "Toate bancile au o solvabilitate de peste 10%, un nivel foarte bun comparativ cu norma internationala (n.r.- care impune un nivel minim de 8%). Banca centrala dispune de toate instrumentele de a pastra soliditatea bancilor la un nivel corespunzator", a continuat oficialul BNR.

Ghetea: Acum doi ani era aproape rusinos sa reesalonezi

In acest context, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, a subliniat faptul ca bancile au cerut BNR  reducerea perioadei de provizionare la creditele clasificate ca indoielnice sau in pierdere, la scurt timp dupa ce acestea au fost restructurate si si-au imbunatatit astfel calitatea.

In prezent bancile sunt obligate sa constituie provizioane pe toata perioada de creditare, in conditiile in care trebuie sa pastreze creditul in aceeasi clasa de risc, chiar daca acesta a fost restructurat, a explicat seful ARB.

"Suntem intr-un impas in ce priveste reglementarile actuale pentru provizioane. Una dintre cele mai delicate solicitari pe care am facut-o bancii centrale se leaga de problema provizioanelor versus restructurarea creditelor", a spus Ghetea. Acesta a mentionat ca, respectand standardele romanesti de contabilitate, bancile fac provizioane pentru a acoperi in proportie de 100% imprumuturile ce au ajuns in clasele de risc indoielnice sau pierdere, iar bancherii cer astfel bancii centrale alinierea la standardele internationale de contabilitate (IFRS), prin care bancile pot scoate creditul respectiv din clasele de risc mentionate.

"Acum doi ani era aproape rusinos sa reesalonezi si mai bine executai silit. N-as vrea ca prin situatia actuala, care duce la restructurarea creditelor, pe care o facem voluntar, lichiditatea bancilor sa scada, profitabilitatea sa se reduca si astfel sa ataci capitalul, fondurile proprii, toti indicatorii bancii deteriorandu-se", a atras atentia presedintele ARB.

Integral in Curierul National