Tinerii cu facultate isi gasesc cel mai repede un job dupa absolvire

Data publicarii: 04-12-2009 | HR/Cariere

Tinerii au slabe sanse de a se angaja, cu sau fara carte de munca, dupa douasprezece luni de la absolvirea sau incheierea unei forme de invatamant. "La un an de la incheierea studiilor, 33,6% dintre absolventii care isi cautasera un loc de munca erau ocupati", potrivit unei cercetari a Institutului National de Statistica (INS).

Dintre "norocosii" care au reusit sa-si gaseasca un job intr-un asemenea interval, 60,9% sunt absolventi de facultate, 35% - absolventi de studii medii si 14,6% - tineri cu nivel scazut de instruire. In ceea ce priveste mediile din care acestia provin, 39,6% au domiciliul in urban si 26,3% - in rural. Dintre cei care au reusit sa se angajeze in decurs de un an de la absolvirea unei forme de invatamant, la primul loc de munca, 75,6% au fost salariati, iar 92,1% au lucrat cu program complet.

In vederea angajarii, 37,9% dintre tineri au contactat direct patronii sau responsabilii cu angajarea, iar 37,5% au apelat si la sprijinul familiei, rudelor si prietenilor. In ceea ce priveste relatia educatie-piata muncii, in momentul realizarii cercetarii INS, "urmau o forma de instruire in cadrul sistemului national de educatie 1,948 milioane de tineri. Participarea la educatie a fost mai intensa in cazul tinerilor de 15-19 ani - 83,3%, si pentru cei din grupa de varsta 20-24 - 45,6%, comparativ cu numai 5,1% in cazul tinerilor in varsta de 25-34 ani".

Tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani se caracterizeaza prin rate de activitate foarte scazute si rate ridicate de participare la educatia formala. Pe masura inaintarii in varsta, participarea la activitatea economica se intensifica, concomitent cu scaderea ratei de participare la educatie: "Persoanele apartinand intervalului superior de varsta din segmentul de populatie analizat, adica 30-34 ani de ani, erau in proportie de 87,7% active pe piata fortei de munca, iar rata lor de participare la educatie de numai 2,1%". In general, tinerii au acelasi nivel de studii precum parintii.

"Din corelarea nivelului de educatie al tinerilor cu cel al parintilor se observa ca majoritatea au parasit scoala dupa absolvirea unui nivel de instruire similar cu cel al parintilor. Dintre tinerii provenind din familii cu studii superioare, 87,4% au parasit scoala dupa absolvirea unei institutii de invatamant de acelasi nivel. In randul tinerilor ai caror parinti aveau nivel de instruire mediu, 67,7% aveau de asemenea studii medii, iar 21% erau absolventi de studii superioare.

In cazul tinerilor provenind din familii cu nivel scazut de educatie, 52,5% au parasit educatia dupa terminarea cel mult a unei scoli gimnaziale, in timp ce 47,4% depasisera nivelul de instruire al parintilor, parasind educatia dupa absolvirea invatamantului mediu - 44,9%, sau chiar superior - 2,5%", se arata in cercetarea INS.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: