Exportul de energie electrica a scazut cu 39% la zece luni

Data publicarii: 08-12-2009 | Economie

Consumul de energie electrica in primele zece luni ale anului a fost cu 9,3% mai mic fata de perioada similara din 2008, in timp ce productia de energie a scazut cu peste 12% ca urmare a reducerii drastice a activitatilor economice survenite pe fondul crizei.

Resursele de energie primara au scazut in perioada 1 ianuarie-31 octombrie 2009 cu 18,6% fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar cele de energie electrica s-au diminuat cu 12,3%, potrivit datelor provizorii comunicate de Institutul National de Statistica(INS).

Resursele de energie electrica au fost de 47.678 milioane KWh, in scadere cu aproape 6.697 milioane KWh (-12,3%) fata de perioada corespunzatoare a anului 2008. Potrivit INS, scaderea resursei de energie electrica s-a datorat in principal scaderii productiei cu 6.533 milioane KWh (-12,2%), rezultat direct al reducerii cererii din economie.

In ceea ce priveste consumul final de energie electrica in perioada sus-mentionata, acesta a fost de 40.080 milioane KWh, cu 9,3% mai mic fata de perioada corespunzatoare a anului trecut. Cu toate acestea, iluminatul public a inregistrat o 
crestere cu 5,9%, iar consumul populatiei (segmentul de piata reglementata) a inregistrat o crestere de 9,1%.

"Semnele de revenire din economie, aparitia unor noi comenzi in industrie indica faptul ca pentru sfarsitul anului este de asteptat ca scaderea totala a consumului de energie sa se opreasca undeva la 8%, fata de previziunile de acum cateva luni, cand se estima o cadere de chiar 10%. In plus, pentru urmatoarele doua luni este de asteptat sa creasca consumul si datorita iernii. Trebuie observat ca, desi este criza, la populatie a crescut consumul si inca exista rezerve de crestere daca tinem cont ca in Romania consumul casnic este putin peste jumatate din media europeana.", ne-a declarat Jean Constantinescu, presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Izvoarelor de Energie (IRE).

Productia din termocentrale a fost in primele zece luni de 24.177 milioane KWh, in scadere cu 5.458 milioane KWh (-18,4%). Productia din hidrocentrale a fost de 13.208 milioane KWh, in scadere cu 11%, iar cea din centralele nuclearo-electrice a fost de 9.729 milioane KWh, in crestere cu 6,1%.

Exportul de energie electrica a scazut cu 1.674 milioane KWh, respectiv cu 39%. Specialistii afirma insa ca scaderea abrupta a exporturilor din acest an nu este o situatie exceptionala, generata neaparat de criza, piata inregistrand in general mari oscilatii. De exemplu, in 2003, din cauza secetei, Romania a fost in situatia de a importa energie.

"Exporturile de energie electrica au de obicei variatii. Exporturile din acest domeniu sunt mai mult legate de oportunitati si in general nu vorbim de contracte pe termen lung. Oricum, Romania nu exporta foarte mult si ponderea exporturilor din totalul productiei este foarte mica", a precizat Jean Constantinescu.

Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: