2009, sub zodia falimentelor

Data publicarii: Astazi, 29-12-2009 | Afaceri

Anul care tocmai se apropie de sfarsit  poate fi catalogat drept anul falimentelor. Inca de la inceputul anului se preconiza ca economia romaneasca va trebui sa faca fata unor serii de falimente, in conditiile in care efectele crizei financiare se faceau din ce in ce mai resimtite.  Mii de oameni si-au  pierdut locul de munca in 2009 ca urmare a restructurarilor sau a falimentelor firmelor, iar de majorari salariale nici nu s-a mai pus problema.

Desi reprezentantii oamenilor de afaceri au cerut in repetate randuri guvernantilor sa ia masurile necesare pentru a evita derapaje majore in economie, se pare ca acestia din urma au avut alte preocupari.

Printre problemele cel mai des invocate de mediul de afaceri pe parcursul acestui an  se regasesc: nerambursarea la timp a Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA), introducerea impozitului minim, la care se adauga si inasprirea conditiilor de creditare.
Intreprinzatorii au avertizat si anul acesta asupra consecintelor faptului ca statul nu isi respecta la timp obligatiile in ceea ce priveste rambursarea TVA.

Aceasta  este una dintre cele mai suparatoare probleme sesizate de reprezentantii mediului privat, care au acuzat statul ca nu face la timp platile catre companii, lucru cu atat mai greu de suportat intr-un context economic determinat de criza economica si de accesul dificil si scump la lichiditati.

"Anul a inceput cu probleme majore la plata creantelor"

In acest an, cele mai pesimiste scenarii vizau sectorul constructiilor. Evolutia economica pozitiva din ultimii ani, precum si boom-ul imobiliar au dus la aparitia a numeroase firme de constructii. Lovite in acest moment de conjunctura economica mondiala, s-au trezit ca se afla in incapacitatea de a-si achita datoriile fata de creditori. In plus, scaderea cererii, alaturi de celelalte probleme specifice sectorului, a facut ca sfarsitul lui 2009 sa aduca mai putini jucatori in piata.

Potrivit  presedintelui Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu,  se pare ca pana in prezent aproape 20.000 de firme de constructii au intrat in insolventa sau faliment, adica aproximativ 20% din companiile care au ca obiect principal de activitate constructiile. ''Din cauza faptului ca statul nu si-a respectat obligatiile fata de firme in ceea ce priveste rambursarea TVA, la care se mai adauga si inasprirea conditiilor de creditare intr-un context economic dificil, 20.000 de firme din sectorul constructiilor nu si-au mai putut continua activitatea'', a declarat, pentru Curierul National, Laurentiu Plosceanu.

Potrivit acestuia, "anul a inceput, in primul rand, cu probleme majore in ceea ce priveste plata creantelor de catre entitatile achizitoare cu capital de stat. Apoi subfinantarea proiectelor fata de cele convenite cu Guvernul si Parlamentul prin planul de masuri anticriza. Sistemul bancar a blocat creditarile in semestrul I si chiar mai mult, ceea ce a afectat semnificativ negativ echilibrul financiar al companiilor de constructii. La acest context s-au adaugat rambursarile intarziate si incomplete ale TVA, mentinerea platii TVA la facturare si nu la incasare, precum si introducerea impozitului forfetar.

Nu in ultimul rand, modul de organizare a licitatiilor si mai ales intocmirea caietelor de sarcini", a atras atentia presedintele ARACO.

Strategii de supravietuire, cu bugete pe termen scurt

Ca urmare a toate acestea, societatile nu au avut acces la resursele aferente creantelor, nu au avut acces la credite si nici la sumele din TVA care trebuiau incasate. In aceste conditii, s-a trecut la strategii de supravietuire cu bugete pe termen scurt, amputari de costuri operationale si, in principal, al celor aferente cu resursele umane, sustine Plosceanu. Pe de alta parte, acesta atrage atentia asupra incapacitatii Guvernului de a respecta Programul de masuri anticriza asumat in Parlament.  "In ciuda repetatelor solicitari de actualizare a Programului anticriza, nu am avut o reactie guvernamentala favorabila, FMI nu a acceptat majorarea deficitului prin cresterea valorilor pentru investitii, iar la rectificare, sumele pentru reabilitare energetica au fost diminuate! Opinam ca absolut necesara o strategie la nivel comunitar pentru dinamizarea sectorului de constructii. De ce? Cel putin pentru ca acesta genereaza dezvoltare economica pe orizontala si conduce usor la conservarea sau crearea locurilor de munca", a subliniat Plosceanu.

"In 2009 s-a trait din contractele din 2008"

In ceea ce priveste previziunile pentru anul viitor, se pare ca nu sunt vesti prea bune in conditiile in care in 2010 se va resimti si mai mult lipsa unor masuri concrete. Pentru sectorul constructiilor, Plosceanu estimeaza ca abia in 2010 se vor resimti efectele principale ale crizei. "Anul care se pregateste de final reprezinta un an nefast pentru sectorul de constructii dupa anii de dezvoltare continua si sustinuta. Chiar si asa, in 2009 s-a trait din contractele lui 2008, motiv pentru care estimarile arata ca maximul de impact al crizei financiare globale, dublata de criza politica din tara si mai ales de criza de incredere, ar urma sa produca efectele principale in 2010. Este imperativ sa gasim solutiile de accesare a fondurilor structurale si de promovare a unui cadru al Parteneriatului Public Privat care sa reinceapa sa atraga in tara investitorii privati comunitari si internationali", a avertizat Plosceanu.

Integral in Curierul National