Chiriile vor scadea cu 10% in acest an

Data publicarii: 11-01-2010 | Imobiliare

Cele mai multe contracte de inchiriere vor fi renegociate in jos in 2010. Supraoferta din piata face greoaie o eventuala stabilizare a chiriilor cerute de proprietarii de apartamente.

Dupa un an 2009 in care valoarea chiriilor a inregistrat un picaj de peste 30%, agentii sunt mai precauti in ceea ce priveste estimarile. Optimismul acestora consta acum in valori mai mici in ceea ce priveste scaderile din piata.

Multi dintre ei cad de acord asupra unor valori de descrestere de aproximativ 10%. "Intr-o proiectie a ofertei pe anul 2010, aceasta va inregistra o usoara crestere, limitata fiind de portofoliul redus al apartamentelor, in special a celor din ansamblurile rezidentiale nou construite. Cererea, in schimb, se va reduce", spune Marian Chiosa-Rotaru, managing partener in cadrul Centrului de Investitii Imobiliare.

Contractele de inchiriere, in special cele care se apropie de perioada de incheiere, vor fi renegociate in 2010 in jos. "Pe o piata atat de volatila este greu sa faci estimari, dar sigur vor fi usoare scaderi in primul semestru, care probabil se vor regla in a doua parte a anului", afirma Cristian Daniel Clenciu, general manager CDC Imobiliare Grup.

Studentii, grosul chiriasilor

In ciuda scaderii chiriilor, proprietarii de apartamente destinate acestui tip de activitati vor fi totusi in castig. "Consideram ca randamentul anual al unui imobil cu destinatie inchiriere va fi de peste 5,5%, iar cu o investitie eficienta, poate depasi 6%", adauga Marian Chiosa Rotaru. El afirma ca in 2010, atentia agentiei va fi focalizata pe clientii middle-high class si lux.

Oferta din acest an va fi constituita in special din apartamente de doua camere. "Oferta este foarte mare raportata la cererea din piata. Asadar chiriile vor continua inevitabil sa scada. In Suceava, agentia noastra are in acest moment in oferta 110 apartamente de doua camere. Pana acum am avut doar doua cereri", declara Mihai Olimpiu, directorul agentiei Imostar.

Estimarile sunt si mai pesimiste la Cluj. "Cred ca in vara aceasta va fi o usoara scadere in piata, urmata de o revenire in octombrie. In mare estimez ieftiniri de 10-15% pentru 2010", spune Doru Lupeanu, partner&senior consultant Fix Up Marketing.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: