Somajul va incepe sa scada serios abia in septembrie

Data publicarii: 11-01-2010 | Economie

Romanii raman cu securea concedierii deasupra capului inca noua luni. Acesta este pronosticul celor mai multe din companiile de resurse umane de pe piata, pornind de la previziunile de angajare anuntate de companiile autohtone.

Cresterea continua a somajului in urmatoarele luni, preconizata de toti specialistii contactati de Capital, nu se va datora exclusiv restructurarii sectorului bugetar - unde, de altfel, nu se cunoaste nici macar cifra aproximativa a celor care urmeaza sa fie disponibilizati, ministrii care si-au dat cu parerea asupra acestui subiect osciland intre 100.000 si 200.000 de "victime". Sectorul privat nu se va lasa mai prejos. "Multe companii multinationale vor continua procesul de restructurare, iar in prima jumatate a anului nu speram la revigorarea vreunuia dintre sectoarele afectate in 2009", transeaza lucrurile Alina Candea, business manager al companiei CVO Sales & Marketing  Recruitment, sperand, totusi, "ca din septembrie 2010 sa putem spune ca intram pe o panta ascendenta".

Pana atunci, insa, sa ne asteptam la ce e mai rau, intrucat companiile preconizeaza ca, din perspectiva somajului,  primele luni ale anului vor fi mult mai negre decat ultimele din 2009.  "Acestea sunt, de obicei, luni de relaxare economica, cele mai multe companii reducandu-si activitatea in perioada ianuarie - martie", apreciaza Monica Dona, Human Capital  Consultant in cadrul unuia dintre liderii pietei de resurse umane, Lugera. In opinia sa, domeniile cele mai lovite vor fi si in viitorul apropiat tot cele devenite deja "traditionale": constructiile si industria auto, dar si sectorul agricol si industria usoara.

Riscuri sunt in continuare si in industria bancara si in consultanta, adauga Madalina Balan, managing partner al companiei HART, "sectorul privat urmand si anul acesta trendul de disponibilizari inceput in 2009." Principala ma-sura pe care o va lua Guvernul anul acesta in ajutorul somerilor este, potrivit ministrului muncii, Mihai Seitan, ameliorarea pro-cedurilor de re-calificare  a persoanelor disponibilizate, considerate de oficial "necorespunzatoare". Despre ce este, exact, vorba? Anul trecut, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), institutia responsabila cu formarea si recalificarea persoanelor ramase fara loc de munca, a organizat, in medie, lunar, circa 150 de cursuri menite sa ii ajute pe acestia sa se respecializeze.

Integral in Capital

Ultimele stiri pe BankNews.ro: