Anul II de criza. La ce se pot astepta companiile in 2010

Data publicarii: 12-01-2010 | Afaceri

2009 a fost anul cifrelor, cu scadere economica de aproape 8%. 2010 va fi anul efectelor, cu somaj spre 10%, executari silite ale restantelor bancare si falimente. O spun la unison mai multi consultanti de management.

Cum vor suporta companiile al doilea an de criza? O parte isi vor opri activitatea cand bancile vor inceta restructurarile de credite. Altele vor gasi resurse noi pentru supravietuire, spun specialistii consultati de Money Channel. Fluxurile sigure de numerar, plata facturilor la timp si asigurarea la riscul valutar vor face diferenta dintre profit si faliment in 2010.

Consultantul in management, Bogdan Belciu, de la AT Kearney, crede ca pana si cele mai puternice companii vor mai avea destul de asteptat pana sa poata profita de noile oportunitati.

"Probabil, in 2010 nu se vor schimba forate multe lucruri in bine fata de 2009, din contra situatia devine un pic mai complexa. Firmele romanesti se confrunta cu doua directii diferite, pe de o parte supravietuirea in criza, care nu a luat sfarsit in Romania, poate nici nu a atins apogeul, pe de alta parte pregatirea pentru iesirea din criza", spune Belciu.

"Cred ca ne confruntam in continuare cu o criza de lichiditate, multe firme sunt intr-o situatie destul de precara, au beneficiat de facilitati din partea bancilor, care nu au extrem de ferme in a restructura creditele, pe de alta parte nu au luat masurile necesare pentru a-si restructura activitatea", declara consultantul AT Kearney.

Companiile care au rezistat pana acum nu trebuie sa se mai astepte la catastrofe financiare, dar trebuie sa accepte volume de vanzari si profitabilitate mai mici, spune presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

"Nivelul la care se vor aseza afacerile, comparativ cu anul 2007 si anii de dinainte de criza, va fi un nivel mai jos al cifrei de afaceri, iar pentru unii un nivel mai jos al profitabilitatii.(...) Daca anii trecuti am avut de-a face cu afaceri speculative, cand s-au facut multi bani pe valul speculativ al privatizarilor, apoi al imobiliarelor, acum vor supravietui doar afacerile care sunt organizate riguros", a declarat Florin Pogonaru.

Money.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: