Cel mai asteptat produs din 2010 - tableta Apple

Data publicarii: 19-01-2010 | IT&C

N-ai nevoie de un glob de cristal pentru a ghici care va fi unul dintre proiectele de design cele mai asteptate ale anului 2010. De luni bune, blogurile de tehnologie numai despre asta vorbesc. E vorba despre iSlate, iTablet, iProd, Magic Slate sau cum se decide Apple sa-si numeasca viitorul computer-tableta.

Am mai trecut o data prin asta, ca sa fim mai exacti, acum trei ani. Luni intregi de scris frenetic pe bloguri au culminat in urale furtunoase pe 9 ianuarie 2007, cand Steve Jobs, cofondatorul Apple, si-a prezentat prototipul de iPhone in fata unui public adorator la San Francisco.

Ce s-a intamplat de atunci? Nu numai ca Apple a vandut zeci de milioane de iPhone-uri, dar si-a dezvoltat si o retea democratica de design prin care mii de designeri au creat aplicatii pentru telefoanele iPhone. Au fost inventate aproximativ 100.000 de aplicatii, care au fost apoi descarcate de peste doua miliarde de ori de pe magazinul virtual Apple. Ce e aproape si mai impresionant este ca Apple a reusit asta in ciuda propriului trecut - si instinct -, acela de obsedat de controlul produselor sale. Se crede ca Jobs va prezenta noul iSlate (ii vom spune asa pentru ca asta este cel mai nou zvon) in San Francisco spre sfarsitul lunii. Daca bloggerii au dreptate, o sa ajunga in magazine in martie, iar daca are succes, va avea probabil acelasi impact produs de iPhone, daca nu si mai mult. Aceasta posibilitate ademenitoare de "si mai mult" este cea care pune iSlate-ul in capul agendei de design pe 2010.

In ciuda recesiunii, exista si alti competitori. Industria automobilelor va descoperi curand daca investitiile facute in masinile electrice vor fi rasplatite cand Nissan LEAF si alte vehicule cu zero emisii vor fi puse in vanzare. Iar Vitra, grupul elvetian de mobila, va experimenta noi modalitati de a decora VitraHaus, o casa moderna construita special de arhitectiii Herzog&de Meuron.

Chiar si asa, iSlate-ul este in mod special interesant, pentru ca va combina cam tot ce se intampla acum in design.

Din 2005, cand organizatia nonprofit One Laptop per Child a aratat cat de dragut poate arata o versiune in miniatura a unui laptop inaugurand prototipul lui XO, calculatoarele tableta nu au fost printre cele mai profitabile de pe piata. Dar nu asta fusese intentia OLPC. Fuseproject, grupul de design din San Francisco care ii asigura hardware-ul, a redus marimea calculatorului in speranta ca il va face indeajuns de ieftin pentru ca tarile in curs de dezvoltare sa-l poata cumpara pentru scolile de acolo. Sa porneasca o afacere profitabila cu un nou produs nu facea parte din agenda lor idealista.

Desi a fost un accident, consumatorii au sarit la sansa de a cumpara calculatoare care nu numai ca sunt mai mici decat laptopurile, ci sunt si mai usoare, si mai ieftine. si, ca multe servicii digitale noi, iSlate-ul va combina mai multe produse intr-unul, inclusiv un "cititor electronic" precum Kindle, de la Amazon, sau Reader, de la Sony.

Integral in Romania Libera