Bucuresti-ul nu dispune de conditiile necesare pentru cladiri de clasa A
Data publicarii: 24-08-2006
Asociatia internationala a proprietarilor si administratorilor de cladiri (Building Owners and Managers Association-BOMA) a stabilit o serie de parametri in functie de care o cladire poate fi catalogata ca fiind de tip A sau B. De asemenea, ANEVAR (Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania-The National Association of Romanian Valuators) se gandeste sa elaboreze un standard in functie de care sa fie stabilita valoarea cladirilor, a explicat Tirla.
Potrivit BOMA, o cladire de tip A trebuie sa aiba o suprafata pe nivel de cel putin o mie de metri, acces la transport, podea suspendata, lifturi cu perioada de asteptare sub 30 de secunde, ventiloconvectoare care sa permita climatizarea individuala pentru fiecare incapere, iluminare cu cel putin 500 de lucsi in zonele de birouri si de 300 de lucsi in zonele adiacente, precum si o inaltime a camerelor de cel putin 2,7 metri.
De asemenea, in ceea ce priveste spatiile de parcare, cladirile din zonele centrale ar trebui sa ofere cel putin un loc pentru fiecare 150 de metri patrati de spatiu inchiriabil, iar in zonele mai putin aglomerate, un loc la 50-70 de metri patrati inchiriabili.
Totodata, suprafata utila trebuie sa reprezinte cel mult 80-85 la suta din suprafata construita, fapt care este foarte important in evaluarea unei cladiri.
"Cererea de spatii de clasa A se deosebeste de cea pentru spatii de clasa B prin locatia birourilor, care trebuie sa fie unica, cu vizibilitate si acces facil, prin suprafata vitrata mare, prin prezenta dispozitivelor de stingere a incendiilor etc", a declarat pentru NewsIn senior consultant in cadrul departamentului de birouri al companiei imoiliare DTZ Echinox, Mihaela Cnobloch.
De asemenea, cladirile de birouri de clasa A trebuie sa fie dotate cu parcari subterane suficiente, cafetarie, restaurant, a mai adaugat specialistul DTZ Echinox.
"Companiile multinationale se adreseaza, cu preponderenta spatiilor de clasa A, dar intalnim tot mai des, in ultima vreme, companii romanesti bine implementate pe piata, pentru a caror relocare spatiile de birouri clasa A au devenit o conditie obligatorie", a mai spus Cnobloch.
Din punct de vedere al locatiei, cel mai bine sunt cotate cladirile din centrul si nordul capitalei, respectiv Piata Charles de Gaulle, Piata Victoriei, Piata Romana, zona Universitatii, zona Unirii. Zone non-centrale sunt Barbu Vacarescu, zonele Domenii, Stefan cel Mare, care se bucura de existenta retelei de metrou, a declarat pentru NewsIn managing partner in cadrul companiei imobiliare Esop, Alexandru Petrescu.
"Nordul are avantajul de a avea aeroportul international in apropiere, de asemenea, un mare numar de companii are sedii in aceasta zona, ceea ce atrage si dezvoltari rezidentiale, pentru ca angajatii, in special cei cu functii importante, se orienteaza catre locuinte in apropierea locurilor de munca", a mai explicat Tirla.
Sudul Bucurestiului este abia pe locul patru, ca interes, dupa zona de nord, est, si zona de vest si centru.
Sudul, estul si vestul Bucurestiului cuprind spatii ample de foste platforme industriale.
"Fostele fabrici sunt de fapt mine de aur din punct de vedere imobiliar, pentru ca este vorba de zeci de hectare de teren si spatii construite care doar in prima faza sunt atractive pentru companiile mici". Pe aceste amplasamentre se pot ridica proiecte de mare amploare, arata Tirla.
In ceea ce priveste necesarul de spatiu de birou pe piata bucuresteana, un astfel de calcul s-ar putea face estimand un necesar de circa opt-zece metri patrati de spatiu pentru fiecare angajat. La nivelul anului 2007, Esop estimeaza ca se va atinge un nivel al stocului total de birouri in Bucuresti de 1.220.000 de metri patrati.
"Am observat o crestere a cererii din partea IMM-urilor, care cauta spatii de 150-300 de metri patrati in cladiri de birouri de talie medie, respectiv de o mie pana la cinci mii de metri patrati", mai spune Petrescu.
In viitor, zona Grozavesti-Semanatoarea ar putea deveni de acelasi interes ca si cel de care se bucura nordul in prezent, crede specialistul Esop.
Ar trebuie ca, atunci cand se remarca o presiune deosebita pe o zona, autoritatile locale sau centrale sa sesizeze potentialul de investitie si sa aduca utilitati si infrastructura, mai spune reprezentantul Esop.
Nu exista parteneriate public-privat, explica si reprezentantul Eurisko. Statul ar trebui sa puna la dispozitie terenuri, sa le doteze cu infrastructura necesara si sa atraga dezvoltatorii.
In prezent, rata de neocupare a spatiilor de birouri din capitala este de aproximativ patru la suta, pentru spatiile de clasa A si de circa sapte la suta, pentru cele de clasa B.
DTZ Echinox este din noiembrie 2002 reprezentanta locala a companiei internationale imobiliare DTZ, cu o retea de peste 3.400 de consultanti in 96 de orase in 26 de tari. Compania imobiliara are, in prezent, conform propriilor estimari, cel mai mare portofoliu de vile pe piata.
Esop Consulting este o companie imobiliara romaneasca infiintata in 2002, care se pozitioneaza in topul primelor cinci companii din Bucuresti, pe segmentul inchirierilor de birouri, potrivit companiei.Compania imobiliara Eurisko este activa pe piata din 1997 si are in prezent circa 60 de consultanti la nivel national.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu Deloitte: 2/3 din companii invoca lipsa de experienta a noilor angajati, in timp ce posturile de incepatori sunt preluate de AI
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România