Decodarea gratuita a mobilului, o teapa ANC

Data publicarii: 16-03-2010 | IT&C

"Pastorii" pietei telecom nu au nicio putere in fata colosilor Orange, Vodafone sau Cosmote. Autoritatea de Reglementare in Comunicatii a lansat, in 2009, promisiunea ca decodarea telefoanelor mobile se va face gratuit de catre operatori.

In primavara anului trecut, Liviu Nistoran, presedintele de atunci al Autoritatii de Reglementare in Comunicatii (ANC, intre timp devenita ANCOM), anunta public ca a ajuns la o intelegere cu operatorii de telefonie mobila pentru deblocarea gratuita a telefoanelor codate in retea, dupa expirarea contractului acestora cu abonatii.

Promisiuni neonorate

Tot atunci, Nistoran promitea ca va impune operatorilor sa nu mai comercializeze telefoane blocate in retea pe viitor. Ca dovada, Autoritatea si operatorii Vodafone, Orange si RCS&RDS au semnat un acord, insa operatorii s-au razgandit, aducand ca argument recuperarea subventiilor la telefoanele cu preturi mic, prin veniturile din servicii. Acordul, neavand un caracter juridic, a ramas doar o gogoasa vanduta utilizatorilor care sperau sa isi deblocheze gratuit terminalele.

Teoretic, ANCOM este o autoritate sub control parlamentar. Practic, aceasta institutie nu are nicio autoritate, cedand aproape de fiecare data presiunii exercitate de operatorii de profil care ii si finanteaza. In prezent, daca vrei sa-ti deblochezi telefonul mobil, ai la indemana doua optiuni. Fie suni la operatorul GSM al carui abonat esti, fie apelezi la "baietii de cartier". Teoretic, prima varianta este cea mai sigura, pentru ca beneficiezi si de garantie. Insa, la ce preturi practica operatorii de telefonie mobila, sigur vei alege un service de cartier.

Diferente enorme la tarife

La Orange platesti 100 de euro pentru deblocarea terminalului, daca inca mai ai contract cu ei. Dupa ce a expirat contractul, tariful scade la 30 de euro. La Vodafone, deblocarea unui telefon te costa 50 de euro daca ai contractul in vigoare si 10 de euro dupa ce a expirat contractul. Singura companie care ofera telefoane mobile neblocate in retea, cel putin in acest moment, este Cosmote.

La unitatile service de cartier, deblocarea unui telefon mobil, indiferent de operator, te costa intre 20 de lei si 50 de lei. Diferenta este data de modelul de telefon mobil, dar si de complexitatea programelor software ale terminalului GSM. Acordul pe care l-a semnat Nistoran cu operatorii de telefonie mobila anul trecut, este numit de actuala conducere "gentleman's agreement". Adica, nimic! In initiativa ANC era clar stipulat ca daca telefonul nu este achizitionat impreuna cu alte servicii de comunicatii electronice, costurile deblocarii vor fi suportate de catre operatorul de telefonie mobila care il comercializeaza.

Mai mult, deblocarea terminalului nu va fi conditionata de achizitionarea altor servicii. In prezent, platesti atat tariful pentru deblocare, cat si penalitatile pentru deblocarea anticipata daca ai beneficiat de un anumit pachet promotional.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: