Agentiile de colectare au recuperat numai un sfert din creante in 2009
Data publicarii: 26-03-2010 | Finante-BanciCompaniile de specialitate au recuperat anul trecut 24% din creante, respectiv 264 mil. euro din totalul de 1,1 mld. euro, iar veniturile din colectarea creantelor au fost de aproximativ 19 mil. euro, a spus presedintele Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale (AMCC), Cristian Ionescu.
Numarul creantelor a crescut in 2009 cu 76%, la 3,6 milioane de cazuri, iar valoarea acestora a urcat cu 71% fata de cea din 2008, la 1,1 miliarde euro.
Cristian Ionescu a adaugat ca firmele de colectare a creantelor au reusit sa recupereze anul trecut aproape 2,2 milioane de creante de la persoanele fizice, in valoare de 218 milioane euro, iar pe segmentul corporativ au fost finalizate cu succes 70.600 de cazuri, sumele recuperate insumand 45,5 milioane euro.
"In anul 2009 au existat 3,36 milioane debite restante de la persoanele fizice, in valoare de 950 milioane euro, iar volumul restantelor la credite s-a dublat in trimestrul patru din 2009 fata de inceputul anului trecut si a ajus la 247.957 de cazuri. Pe segmentul creantelor de recuperat intre persoane juridice, valoarea incredintata spre recuperare a fost de 150 milioane euro, cu un numar de 83.000 de cazuri", a precizat presedintele AMCC.
Recuperatorii sustin ca numarul cazurilor de executari silite a crescut semnificativ in 2009, in conditiile in care in anii anteriori crizei economice "principalul motor de crestere al pietei de colectare il constituia segmentul de colectare amiabila".
Numarul creditelor neperformante ale persoanelor fizice din Romania s-a dublat in a doua parte a anului 2009, fata de primele doua trimestre, iar valoarea maxima a portofoliilor externalizate a ajuns la 81 milioane euro in trimestrul IV, a mai spus Ionescu.
Numarul romanilor care nu si-au mai putut onora datoriile avute la diferiti creditori din strainatate a crescut de patru ori in ultimul trimestru al anului trecut fata de prima parte a lui 2009, iar valoarea datoriilor catre creditorii externi a crescut de la 1 milion euro in trimestrul I la 4 milioane euro in trimestrul IV.
"Este vorba despre acei romani care au trait in strainatate si si-au facut credite si acum s-au intors in tara si nu mai au de unde sa-si plateasca datoriile", a explicat Ionescu.
Cele 10 companii membre in AMCC insumeaza aproximativ 80% din cota de piata a colectarii creantelor comerciale, avand in total peste 1.500 de angajati, potrivit datelor asociatiei.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri