Taxarea bancilor mari devine din ce in ce mai atractiva

Data publicarii: 30-03-2010 | International

Guvernele europene si cel din Statele Unite sunt din ce in ce mai atrase de taxarea marilor banci pentru a acoperi costurile unor viitoare ajutoare in cazul in care o institutie financiare se va confrunta cu dificultati, scrie Wall Street Journal. Acesta considera ca astfel ajutoarele nu vor mai fi acordate din banii contribuabililor, asa cum s-a intamplat in crizele bancare de pana acum.

Propunerile sunt destul de variate

Totusi, propunerile sunt destul de variate. Germania si Suedia vor sa foloseasca banii rezultati din aceste taxe pentru a infiinta o autoritate care sa se ocupe de sprijinirea bancilor care printr-un posibil faliment ar afecta economia. Altii, precum Franta, vor ca taxele sa fie apreciate dupa ce perioadele dificile trec.

La randul lor, Statele Unite sunt destul de dezbinate in ceea ce priveste propunerile de taxare. Congresul discuta impozitarea si crearea unui fond de sprijin inainte ca o criza sa apara. Administratia Obama sustine optiunea de taxare dupa ce dificultatile sunt depasite.

Insa, bancile se opun acestor propuneri, argumentand ca astfel de practici sunt discriminatorii si limiteaza capacitatile de creditare. "Autoritatile trebuie sa fie foarte atente in avansarea oricarei politici publice care sa limiteze capitalul din sistemul bancar - fie ca este vorba de taxe, impozite", a declarat Rob Nichols, presedinte al Financial Services Forum, asociatie a celor mai mari institutii financiare din Statele Unite.

Posibilele taxe impuse bancilor americane fac parte dintr-o serie mai mare de reglementari din sistemul bancar. Astfel, ar putea fi creata o agentie de protectie financiara a consumatorilor. Eforturi similare sunt depuse si in Europa, unde Fondul Monetar International a propus o agentie pentru UE.

"Un concept interesant care ar putea lua diferite forme"

Oficiali din SUA, Europa si ai Fondului Monetar International au anuntat ca discutiile despre taxarea bancilor au luat amploare si ca exista posibilitatea ca acest subiect sa fie pe agenda forumului G20 din iunie.

"Reformele vor aplica principiul conform caruia institutiile mari vor trebui sa suporte costurile generate de pierderi", a declarat, saptamana trecuta, secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner.

Christine Lagarde, ministrul francez de Finante, a numit taxarea bancilor drept "un concept interesant care ar putea lua diferite forme".

De asemenea, pentru a recupera banii injectati in sistemul financiar, in criza recenta, Trezoreria SUA a propus "taxa pentru responsabilitatea crizei financiare", pentru bancile cu active mai mari de 50 de miliarde dolari.

In Marea Britanie, primul-ministru Gordon Brown sustine un fond, care sa cuprinda si posibilitatea de a finanta deficitele.

Integral in Curierul National