Datoria Greciei a ajuns a treia cea mai riscanta din lume
Data publicarii: 23-04-2010 | InternationalPietele au reactionat puternic la revizuirea deficitului Greciei si au urcat costul de finantare pe doi ani pentru statul elen la peste 10%, precum si costul asigurarii contra riscului de faliment in urmatorii cinci ani, marja la CDS-uri depasind joi 600 de puncte de baza.
Astfel, marja la CDS-uri (credit default swap), o masura a costului asigurarii riscului de intrare in faliment, a urcat joi cu 147,8 puncte de baza, pana la 633,5 puncte de baza in cazul Greciei, potrivit platformei CMA DataVision. La acest nivel al marjei CDS, o datorie de 10 milioane euro va fi asigurata la un cost de 633.500 euro impotriva riscului de faliment in urmatorii cinci ani.
Grecia a depasit joi Ucraina in topul celor mai riscante tari evaluate de catre piata, ajungand pe locul al treilea in lume, dupa Argentina si Venezuela - tari care chiar au intrat in urma cu cativa ani in incetare de plati. Statul elen are o probabilitate de intrare in incetare de plati in urmatorii cinci ani de 41,1%, mai mare decat cea a Pakistanului.
Este pentru prima data cand o tara din zona euro ajunge pe o asemenea situatie, de a fi considerata in piata printre cele mai riscante 3 state de pe planeta. In plus, in top 10 a intrat un alt stat din zona euro, Portugalia, situata joi seara pe locul 9, cu o marja la CDS-uri de 270,38 puncte de baza si o probabilitate de intrare in incetare de plati de 20,96%.
In piata obligatiunilor, situatia a fost similara: randamentul obligatiunilor grecesti la doi ani a sarit de 10%, ceea ce insemana ca, la imprumuturile cu aceasta scadenta, guvernul de la Atena plateste cu 9% mai mult decat Germania.
Degradarea increderii in autoritatile de la Atena a fost declansata de revizuirea in urcare a deficitului bugetar din 2009 de catre Eurostat, la 13,6% din produsul intern brut (PIB), si de retrogradarea decisa de agentia de rating Moody's.
In aceste conditii, analistii considera din ce in ce mai probabila activarea planului de ajutor de 45 miliarde euro de la celelalte state ale zonei euro si de la Fondul Monetar International (FMI).
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri