Proprietarul Primei Case executate silit are un credit de peste 50.000 euro

Data publicarii: 23-04-2010 | Finante-Banci

Proprietarul "Primei Case" executata silit nu este din Bucuresti si a platit doar doua rate din creditul ce depasesete valoarea de 50.000 de euro. In prezent, Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) nu mai are alte dosare de executat.

"Fondul de garantare este doar un intermediar intre banca  si Ministerul Finantelor Publice, motiv pentru care nu va pot oferi detalii cu privire la tipul locuintei sau a localitatii de provenienta a datornicului. Pot sa spun ca si-a platit doar vre-o doua rate si nu a mai putut. Valoarea creditului este de peste 50.000 de euro. Deocamdata nu mai avem in lucru alte dosare ce privesc executarea", a declarat pentru capital.ro Aurel Saramet, presedintele FNGCIMM.

Acesta a anuntat in luna martie ca urmeaza a fi executate silit una sau doua case garantate de fond si ca statul pune pe ultimul plan executarea caselor si incearca sa recupereze banii din alte venituri ale clientului.

Potrivit noilor reglementari introduse recent de Guvern, in cazul executarii, creditul rau-platnicului poate fi transferat unui alt client eligibil in programul "Prima Casa".

Cum se executa "Prima Casa"

Potrivit legii care guverneaza programul, creantele rezultate din garantiile acordate si platite institutiilor de credit in cadrul "Prima Casa" sunt creante bugetare a caror recuperare prin executare silita se efectueaza de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

"In cazul in care debitorul nu isi plateste de bunavoie creantele bugetare datorate, organele fiscale competente ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, pentru stingerea acestora, vor proceda la aplicarea modalitatilor de executare silita, prevazute la Cap.8 din Codul de Procedura Fiscala", ne-au transmis recent reprezentantii ANAF.

Astfel, daca in termen de 15 zile de la comunicarea somatiei debitorul nu isi achita obligatiile bugetare datorate se continua modalitatile de executare silita prin poprirea oricaror sume urmaribile reprezentand venituri si disponibilitati banesti in lei si in valuta, titluri de valoare sau alte bunuri  mobile necorporale, detinute si/sau datorate, cu orice titlu, debitorului de catre terte persoane sau pe care acestia le vor datora si/sau detine in viitor in temeiul unor raporturi juridice existente.

Integral in Capital