Criza economica aproape s-a terminat. Incepe criza statelor

Data publicarii: 30-04-2010 | International

Pronosticul  pe care ex-vicepresedintele Comisiei Europene Gunther Verheugen l-a facut intr-un interviu acordat "Financiarul" la finele anului trecut se adevereste. Intr-un moment in care nimeni nu anticipa colapsul Greciei, el spunea ca dupa criza financiara urmeaza o criza profunda a statelor europene, care va antrena economiile supraindatorate, nerestructurate si cu deficite mari.

Avertismentele Comisiei Europene, ale Fondului Monetar International (FMI), ale expertilor privind riscul propagarii crizei datoriilor acumulate de Grecia s-au adeverit. La 14 aprilie, comisarul european pentru Economie, Olli Rehn, a estimat ca, pentru a calma tensiunile de pe piete si a preveni o raspandire a crizei in zona euro, Portugalia trebuie sa adopte masuri suplimentare si imediate pentru reducerea deficitului sau bugetar. Potrivit spuselor sale, demersurile preconizate de guvernul tarii pentru restrangerea cheltuielilor excesive nu au convins.

Prin urmare, pietele au continuat sa vada in aceasta economie din sudul Europei unul dintre punctele vulnerabile ale zonei euro, determinand agentia Fitch sa retrogradeze ratingul Portugaliei. La 20 aprilie, FMI a tras un nou semnal de alarma, apreciind ca actuala criza financiara mondiala ar putea intra "intr-o noua faza" pe fondul cresterii gradului de indatorare a statelor. Cateva zile mai tarziu, furtuna s-a dezlantuit: dupa Grecia si Portugalia, a venit randul datoriei spaniole sa fie degradata de la AA+ la AA de agentia Standard& Poor's (S&P).

Perspectivele economice au fost revizuite in scadere. "Anticipam o crestere anuala de 0,7% intre 2010-2016, fata de prognoza initiala de 1%", a indicat expertul agentiei, Marko Mrsnik.

Euro poate ajunge la 1,25 $?

Reactia pietei a fost prompta, sanctionand moneda unica: euro a afisat o noua scadere drastica, a treia in decurs de o saptamana, coborand la 1,3146 $, cel mai scazut nivel din ultimele 12 luni. Ieri, situatia s-a redresat, euro revenind la peste 1,32 $. Pentru unii analisti, aceasta revenire nu inseamna nimic. "Euro ramane pe un trend descendent", a spus Pierre-Antoine Dussoulier, directorul general al Saxo Bank, precizand ca ultima analiza tehnica estimeaza o valoare a euro de 1,2450.

"Sa nu fiti surprinsi daca euro va evolua in jurul cifrei de 1,25 $ in urmatoarele luni", a adaugat el. "Dar nu intrati in panica: acest nivel nu este alarmant. La 1,25, toata lumea este multumita, atat importatorii, cat si exportatorii europeni", si-a explicat el punctul de vedere. In cazul unui recul al euro, dolarul isi va regasi calitatea de valuta de refugiu, obligand totodata bancile centrale europene, inclusiv Banca Centrala Europeana, sa pastreze la cote joase dobanzile de referinta, asa cum a procedat de altfel si Rezerva federala a SUA.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: