Parteneriatul, solutie anticriza

Data publicarii: 03-05-2010 | Politica

Consiliul Economic si Social (CES) discuta in sedinta de astazi propunerea legislativa privind parteneriatele incheiate intre sectoarele public si privat. Astfel, in temeiul art. 6 lit. (a) din Legea nr. 109/1997 cu modificarile si completarile ulterioare, CES urmeaza a da un aviz proiectului de act normativ. In prezent, la Senat, se afla inregistrata, cu nr. L184/2010, o initiativa parlamentara de reglementare a parteneriatului public-privat.

Proiectul de lege privind parteneriatele incheiate intre sectoarele public si privat, initiat de un grup de parlamentari, se afla in lucru la comisiile permanente ale Senatului. Propunerea legislativa are ca obiect reglementarea proiectarii, finantarii, constructiei, operarii, reabilitarii, dezvoltarii, leasingului si transferului oricarei lucrari publice, bun sau serviciu public, care se realizeaza prin procedura parteneriatului public-privat.

Potrivit proiectului de lege, vor fi mai multe tipuri de contracte de proiecte de parteneriate public-private, de la proiectare-constructie-operare, un astfel de contract intre autoritatea publica si investitor fiind transferat investitorului pe o durata de maximum 49 de ani. In cazul constructiei-operarii-reinnoirii, propunerea legislativa prevede ca investitorul sa isi asume finantarea, constructia si costurile privind operarea si intretinerea bunului public pe o durata de cel mult 49 de ani. In acest caz, investitorului i se permite sa perceapa tarife pentru utilizarea bunului public pentru o perioada stabilita.

Etapele incheierii unui contract sunt urmatoarele: initierea proiectului de parteneriat public-privat, care cade in sarcina autoritatii publice, analiza si selectia preliminara a unor investitori privati, negocierea clauzelor contractuale, inclusiv valoarea investitiei indiferent de sursa publica sau privata sau perioada de derulare a contractului de parteneriat public-privat, si incheierea contractului.

ACPR: Este singura solutie prin care pot fi atrasi bani pentru marile investitii

Alianta Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR) a anuntat ca a solicitat joi la intalnirea cu delegatia Fondului Monetar International urgentarea Guvernului in adoptarea legii parteneriatului public-privat, precum si diminuarea in regim de urgenta a "parafiscalitatii". "Este singura solutie la ora actuala prin care pot fi atrasi bani pentru marile investitii necesare cresterii economice, cata vreme Guvernul nu dispune de resursele necesare pentru a demara aceste investitii de la buget. (...) In plus, vom cere delegatiei FMI sa preseze Guvernul sa plateasca si el factura anticriza prin reducerea cheltuielilor bugetare cu 10% si prin sustinerea unor programe de relansare economica", potrivit purtatorului de cuvant al ACPR, Dan Matei Agathon.

Legea ar putea fi adoptata in vara

Initiatoarea proiectului, Anca Boagiu, crede ca prin crearea grupului de specialisti legea se va adopta mult mai repede. "Avem in lucru un proiect de lege nou care sa stabileasca mult mai clar ce trebuie sa facem in cazul parteneriatului public privat. Mediul de afaceri are nevoie de aceasta lege, de aceea sunt de acord cu alcatuirea grupului de specialisti care sa vina cu idei noi, pentru a putea finaliza o legislatie mult mai clara si mai echitabila pentru toti. Legea a intrat in procedura de urgenta in Senat si speram ca pana in vara, mai exact inainte de vacanta parlamentara, legea sa fie adoptata. Am vrut sa scurtam mult din timp, pentru ca legea sa fie adoptata mai repede, si de aceea avem in spate si punctele de vedere ale Guvernului. Practic Guvernul este de acord cu actualul proiect de lege'', a spus Anca Boagiu, vicepresedintele Senatului.
In plus, Boagiu a mentionat ca legea are nevoie de norme metodologice, iar mediul de afaceri este invitat sa vina cu astfel de propuneri.

''Propunerile de la mediul privat sunt foarte importante, pentru ca sunteti jucatorii principali in parteneriatul public-privat. Avem nevoie de o legislatie in ceea ce priveste parteneriatul public-privat si de aceea invit mediul privat sa vina cu propunerile necesare si utile pentru crearea normelor metodologice ale proiectului de lege'', a declarat senatorul PD-L.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: