Ministrii de Finante ai UE infiinteaza un FMI european

Data publicarii: 10-05-2010 | Finante-Banci

In incercarea de a evita raspandirea crizei in Portugalia, Spania si Irlanda, liderii europeni au aprobat crearea unui mecanism de stabilizare care sa salveze zona euro de la prabusire.

Joia trecuta, indicele Dow Jones al Bursei din New York s-a prabusit cu 1.000 de puncte - cea mai mare scadere intr-o singura zi din toate timpurile - din cauza temerilor privind extinderea crizei grecesti in Portugalia, Spania si Irlanda, iar euro a ajuns la cea mai scazuta rata in raport cu dolarul din acest an.

Abia in acel moment liderii europeni au inteles dimensiunea reala a crizei si pericolul mortal care pandeste zona euro si economia europeana in ansamblu. Daca, pana nu demult, problema parea circumscrisa la zona euro, saptamana trecuta a devenit limpede ca este globala: o data cu cresterea ratelor dobanzilor pe pietele internationale, investitorii au fortat Brazilia sa renunte pentru moment la emisia de obligatiuni, won-ul corean a scazut, iar zece companii din intreaga lume au trebuit sa amane, la randul lor, sa-si puna la vanzare actiunile. Presedintele american, Barack Obama, a exprimat "ingrijorarea" SUA fata de situatia din Europa generata de criza greaca in momentul in care Wall Street-ul a inteles ca America nu va scapa de consecintele unui eventual colaps al zonei euro.

Rolul BCE

Fapt pentru care vineri cele doua Camere ale parlamentului german au aprobat, in cele din urma, partea care revine Germaniei din cele 110 miliarde euro ajutor de urgenta pentru Grecia, iar vineri seara sefii de stat sau de guvern ai celor 16 s-au reunit de urgenta la Bruxelles, unde au decis crearea unui asa-numit "mecanism de stabilitate", echivalentul european al FMI, in valoare de 70 miliarde euro si care sa functioneze ca scut pentru economiile aflate in suferinta ale eurozonei. Mecanismul consta in garantii oferite de statele membre pentru imprumuturi acordate unor tari aflate in dificultate, precum Portugalia si Spania. Problema consta in faptul ca, in vreme ce ultrasigura Germanie poate contracta un imprumut pe doi ani, de exemplu, la o rata a dobanzii in jurul a 0,8%, in cazul Portugaliei, aceasta urcase vineri seara la 8,78%. Prin mecanismul de stabilitate, CE ar urma sa imprumute acesti bani cu dobanda mica si sa-i acorde ulterior statelor in nevoie. Un mecanism similar, de 50 miliarde, functioneaza deja pentru statele UE care nu sunt membre ale zonei euro si a fost folosit pentru salvarea Ungariei si Letoniei si pentru imprumutarea Romaniei.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: