Fiscul ia la puricat conturile pentru a impozita veniturile nedeclarate

Data publicarii: 10-05-2010 | Finante-Banci

O noua initiativa de a umple gaura neagra a bugetului de stat, se transpune in masuri care-i contrariaza pe cei care stiu cu ce se mananca finantele. Astfel ca, statul nu mai iarta pe nimeni! Asa se transpune ideea ca, din 2011, fiscul sa controleze orice persoana fizica ce are venituri suplimentare pe langa salariu si nu le declara. Insa nu oricum! Inspectorii fiscali vor controla fiecare cheltuiala, fiecare achizitie si vor avea acces la toate rulajele din conturile bancare. Orice venit care nu poate fi justificat va fi impozitat de stat.

Impozit de 16% pe diferenta

Daca descopera cheltuieli mai mari decat cele declarate, fiscul ii va obliga pe cei in cauza sa plateasca un impozit pe venit de 16% din suma rezultata din diferenta, sustin reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Concret, daca intr-un an declari venituri de 100.000 de euro, dar, in conturile tale au intrat 300.000 de euro, pentru diferenta de 200.000 de euro se plateste 16%, fie ca iti place, fie ca nu. Acelasi lucru se intampla si in cazul in care declari un venit de 100.000 de euro, dar iti cumperi o casa de o valoare mult mai mare. Pentru diferenta de bani pe care nu o poti justifica esti obligat sa platesti impozit de 16%. ''Daca descopera ca ai cheltuit mai mult decat ai declarat ca ai castigat, fiscul te obliga sa platesti un impozit pe venit de 16% din suma rezultata din diferenta'', a explicat pentru incont.ro Marian Morcoasa, director in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. 

Vor fi scutite de impozit doar sumele primite cadou, donatie sau mostenire, a mai spus directorul ANAF.

Iti poti ascunde banii doar la ciorap

Principalii vizati sunt artistii, sportivii, persoanele fizice care contruiesc si vand locuinte si cele care vand masini second-hand aduse din strainatate, dar si meseriasii care fac mici lucrari de reparatii si constructie fara sa declare veniturile. Mai exact, nu vei mai putea ascunde de fisc banii decat la ciorap. Inspectorii vor avea acces la rulajele conturilor bancare si la toate datele privind cheltuielile. Legea a fost facuta in colaborare cu expertii FMI, dupa modelul american, a continuat oficialul ANAF.

Legea pare facuta sa-i oblige pe romani sa fie corecti, dar ramane de vazut cat de eficient va fi fiscul nostru in depistarea celor care nu declara toate veniturile. In Europa, Franta si Germania au masuri dure impotriva evazionistilor, pe care, "culmea", chiar le aplica. Mai mult, persoanele fizice care vand masini cumparate din strainatate sau cele care construiesc si vand locuinte vor plati si TVA de 19% pentru fiecare tranzactie. Asta pe langa impozitul pe venit de 16%. "De exemplu, daca in decursul unui an, un patron de firma isi cumpara masini scumpe si ii cresc sumele din conturi desi firma lui nu produce niciun leu, atunci inseamna ca acesta are si alte surse de venit pe care nu le-a declarat si pentru care trebuie sa plateasca impozite. Daca in urma controalelor se dovedeste ca banii vin din surse ilegale, atunci acesta va ajunge si pe mana Parchetului", a mai explicat Marian Morcoasa.

"Evaziunea fiscala nu se face prin conturi bancare"

Potrivit consultantilor fiscali, ANAF ar trebui sa aiba acces la conturile bancare numai pe cale juridica. ''In privinta uitatului prin conturile bancare, aici ar trebui sa fim mai nuantati. Fiscul trebuie sa aiba acces la conturi numai pe cale juridica, oricum si acum exista baza legala pentru acest lucru, in cazurile in care este nevoie de asa ceva. Chiar daca cei de la fisc spera ca prin aceasta masura sa mai reduca evaziunea fiscala, nu cred ca se va intampla asta, pentru ca evaziunea fiscala nu se face prin conturi bancare'', ne-au declarat surse specializate din domeniu.

Mai mult decat atat, consultantii fiscali sustin ca persoanele care fac tranzactii imobiliare, nu pot ascunde veniturile pentru ca sunt obligate sa treaca pe la un notar, si automat vor intra in baza de date, plus ca sunt obligate sa completeze si declaratia 208, ceea ce este foarte greu de a ascunde venituri.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: