Sapte mituri false despre cum sa reduci consumul masinii tale

Data publicarii: 18-05-2010 | Auto

Automarket va prezinta sapte mituri neadevarate despre reducerea consumului de carburant. Toate acestea s-au transmis "din batrani" si inca bantuie soferii de autoturisme moderne chiar si in zilele noastre.

Miturile au "obiceiul" prost de a avea un sambure de adevar, iar sursa acestora este intotdeauna neclara. Autovehiculele sunt inconjurate si ele de mituri, fie ca vorbim de solutii si metode miraculoase de rezolvare ale unor probleme, fie ca vorbim de fel de fel de incidente, care mai de care mai caraghioase.

Specialistii americani de la EPA (Agentia de Protectie a Mediului) au compus o lista de mituri comune care au ars gauri importante in bugetul soferilor din intreaga lume, fara ca aceste asa-zise solutii sa aiba vreun efect real.

Iata sapte mituri despre reducerea consumului de carburant la autovehicule:

1. Utilizarea carburantilor premium va reduce consumul

Desi pare logic la prima vedere, masina dumneavoastra este proiectata sa mearga cu un anumit tip de carburant, iar imbunatatirea acestuia nu are niciun beneficiu real asupra modului de functionare al motorului. Sa presupunem ca aveti o subcompacta cu un motor aspirat pe benzina, iar pe capacul de la rezervor aveti inscriptia "MIN 95", inseamna ca producatorul masinii pe care o conduceti a gandit motorul respectiv pentru a functiona in parametri optimi cu benzina de 95 cifra octanica. Daca folositi o benzina cu cifra octanica 98 sau 100, nu veti realiza niciun fel de economie, risipind bani pe benzina de calitate superioara, pe care motorul dumneavoastra nu are capacitatea sa o aprecieze. Daca actionati invers, motorul nu va functiona corespunzator, existand posibilitatea avarierii motorului sau cresterii consumului de carburant la cote alarmante. Evitati pe cat posibil statiile de alimentare ce nu par de incredere, deoarece benzina de calitate slaba s-ar putea sa va afecteze sistemul de alimentare.

2. Vehiculele mai mici au un consum mai scazut de carburant

Hibrizii, modelele diesel si chiar SUV-urile proiectate cu atentie au aratat ca aceasta presupunere nu mai este de mult adevarata. In timp ce este inca valabila pentru autoturismele mai vechi de 10 ani, consumul redus de carburant nu insemna obligatoriu si o masina noua de dimensiuni reduse. Imbunatatirile operate de producatori sunt numeroase si merg de la anvelopele cu rezistenta redusa la rulare, la instalarea unor transmisii cu rapoarte lungi si optimizarea lantului cinematic al motorului.

3. Transmisia manuala inseamna un consum scazut de carburant

In urma cu 10 ani, aceasta afirmatie ar fi fost adevarata. Astazi, constructorii de automobile au dezvoltat transmisii automate suficient de inteligente si de versatile pentru a oferi un consum cat mai scazut de carburant, alaturi de emisii scazute de CO2 si performante bune. Cel mai bun exemplu ar fi Ferrari California, lansat doar cu o transmisie cu dublu-ambreiaj si oferit ulterior cu o transmisie manuala care nu oferea un consum de carburant la fel de bun sau performante la acelasi nivel.

4. Trebuie sa iti incalzesti masina inainte sa pleci la drum

Din nou, miturile din trecut ataca masinile noi. Pe vremea masinilor alimentate de unul sau mai multe carburatoare, aveai nevoie sa incalzesti motorul si eventual sa tragi socul sau sa "dai sprituri" atunci cand porneai motorul. Acele vremuri au apus, iar motoarele au avansat suficient de mult incat sa poti pleca la drum fara niciun fel de incalzire statica - aviz amatorilor de turat motorul in parcare sau asteptat pana se incalzeste masina ca sa poti pleca. Mai mult decat atat, in unele tari scandinave, exista o amenda serioasa pentru soferii care indraznesc sa lase masina cu motorul pornit cat timp dau la o parte zapada de pe aceasta.

5. Aditivii de carburant iti reduc consumul

Toti aditivii minune vanduti in benzinarii si complexuri comerciale nu au niciun efect benefic asupra consumului de carburant. E simplu, de ce ar vinde benzinariile ceva ce le-ar face clientii sa ii "viziteze" mai rar? Unii aditivi nu au niciun efect asupra motorului, in timp ce altii ar putea sa produca pagube insemnate. Oricare dintre cele doua categorii de aditivi alegeti, veti face o gaura nenecesara in buzunar, fara niciun fel de rezultat. Pe scurt, nu cumparati niciun produs care nu a fost testat de o autoritate in domeniu.

6. Consumi mai mult carburant la repornirea motorului

Vorbim de o problema ce aparea in cazul modelelor alimentate de un carburator. Orice motor modern consuma o cantitate infima de carburant la pornire. Daca masina ta nu are un sistem start-stop, nu are sens sa opresti motorul la fiecare stop/intersectie, deoarece risti sa avariezi bateria in timp, din cauza faptului ca nu poti estima cu precizie curentul ramas in baterie. Pe de alta parte, un vehicul echipat cu un sistem de oprire automata a motorului la stationare va realiza economii importante la costurile de carburant, deci sistemul functioneaza corect daca un vehicul
este proiectat sa il foloseasca.

7. Consumul anuntat de producator e garantia economiilor pe viitor

Multi clienti s-au orientat spre vehicule cu un consum de carburant extrem de scazut, in speranta ca vor realiza economii importante pe viitor. Din pacate pentru acestia, cifrele anuntate de producator sunt adesea departe de realitate, iar vehiculul ales in speranta economisirii de bani la costurile de carburant i-a dezamagit profund. Pe de alta parte, un vehicul care anunta un consum extrem de mic de carburant va consuma in mod sigur mai putin, dar un motor mic nu inseamna intodeauna un consum redus, mai ales daca vorbim de un propulsor aspirat. Nu uitati ca stilul de condus are o influenta puternica asupra consumului de carburant, deci trebuie sa va instruiti privind condusul ecologic pentru a obtine un consum cat mai redus de carburant la volanul automobilului dumneavoastra.

Automarket