Problemele juridice pot transforma visul cumpararii unei locuinte intr-un cosmar

Data publicarii: 25-05-2010 | Imobiliare

Cumpararea unei locuinte este o decizie importanta, care poate schimba viata. Zona in care se afla aceasta stabileste cat timp faci in fiecare zi pana la serviciu si la ce ora trebuie sa te trezesti, cum iti petreci timpul liber. Importante, sau chiar cele mai importante, sunt poblemele juridice care pot aparea daca nu se verifica istoricul propietatii ce urmeaza sa fie achizitionata. Specialistii spun ca primul pas este verificarea situatiei juridice a apartamentului, inclusiv a terenului pe care se contruieste imobilul sau ansamblul rezidential. "Clientii este bine sa aiba alaturi un avocat care sa investigheze cu atentie istoricul proprietatii, pentru a nu exista surprize ulterior", spune Irina Petrescu, partener Esop.

Pasul doi este verificarea bonitatii proprietarului. "Multi clienti au considerat doar marketing atunci cand un consultant imobiliar incerca sa le atraga atentia asupra acestui aspect. Multi au fost fascinati de asa-zisele ocazii, adica apartamente cu preturi sub piata. Impactul crizei a fost mare pentru acei dezvoltatori cu o pozitie fragila pe piata, cunoscandu-se multe cazuri in care cladirile nu s-au mai livrat, cumparatorilor fiindu-le extrem de dificil sa isi mai recupereze banii", explica Irina Petrescu.

Calitatea constructiei este inca un criteriu de care trebuie sa se tina seama. In ultimii ani au fost o serie de probleme legate, in special, de calitatea locuintelor noi. Din lipsa unor oferte, majoritatea vanzarilor se faceau off plan, multi dintre cumparatori avand la sfarsit surpriza sa constate ca ceea ce s-a livrat nu prea corespundea cu ceea ce s-a promis initial. Astfel, specialistii recomanda clientilor sa ceara detalii despre calitatea materialelor folosite si a firmei de contructii cu care se lucreaza.

Costuri neprevazute

In cazul in care locuinta e situata intr-un amsamblu, fie ca e vorba de un apartament, fie ca e vorba de o casa, e bine sa se clarifice cum se va face administrarea ansamblului si ce costuri sunt. "Au fost o serie de situatii in care clientii nu au considerat acest aspect important si s-au trezit ulterior cu o serie de costuri neprevazute, pe care nu le mai puteau discuta", subliniaza Irina Petrescu.

Tot in cazul ansamblurilor cu diverse facilitati (spatii verzi, centru comercial, spatii de relaxare, scoala, gradinita, etc) este recomandat sa se stabileasca clar ce anume va fi livrat la final, pentru ca si in acest caz au fost o serie de nemultumiri referitoare la facilitatile promise si cele livrate.

Revenind la locul unde este situata locuinta, imprejurimile si accesibilitatea sunt criterii de care trebuie sa se tina seama. Astfel, in momentul in care mergem intr-o zona in dezvoltare e bine sa consultam un plan urbanistic zonal si orice alte documente care ne pot da o perspectiva a evolutiei zonei: ce fel de cladiri se pot face, cum vor arata drumurile, cand si cine le va face, etc.

Integral in Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: