Cresterea preturilor combustibililor - nejustificata

Data publicarii: 25-05-2010 | International

Pretul petrolului a scazut considerabil in luna in curs. Desi dolarul american s-a apreciat semnificativ in ultima perioada in raport cu majoritatea monedelor lumii, inclusiv Leul, cresterea sa nu justifica - cel putin deocamdata - scumpirea carburantilor. Pretul petrolului poate creste oricand, chiar si in lipsa unor fundamente economice care sa il sustinǎ, ca urmare a intereselor globale majore de pe aceasta piata.
 
«Toate privirile sunt indreptate in prezent asupra Europei, guvernele lumii si analistii fiind ingrijorati de <>, mǎsurile care se iau in Europa si posibilele lor efectele in ceea ce priveste relansarea economiei mondiale. Pretul petrolului a scǎzut in ultima perioadǎ, pe fondul ingrijorǎrii globale privind urmǎrile negative ale crizei din Grecia asupra stabilitǎtii monedei europene si implicatiilor in ceea ce priveste relansarea economiei mondiale. Pretul petrolului a scǎzut semnificativ in luna mai si a inceput sǎptǎmana in curs cu o miscare in acelasi sens descendent. Desi dolarul american- moneda in care se exprimǎ pretul de referintǎ al petrolului- s-a apreciat considerabil in raport cu Leul, cresterea acestuia nu justificǎ nici pe departe scumpirea carburantilor in Romania», a arǎtat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, casa de brokeraj din Europa Centrala si de Est.

La deschiderea burselor la inceputul lunii mai (3 mai), pretul petrolului a fost de 87,47 USD/baril, acesta atingand in aceeasi zi maximul pe anul in curs (89,51 USD/ baril). In continuare insǎ, pretul petrolului a scǎzut continuu, incheind sǎptǎmana trecutǎ cu un nivel de 71,77 USD/ baril, dupǎ ce a trecut printr-un minim de 70,20 USD/ baril. Petrolul nu s-a mai tranzactionat la un pret atat de scǎzut din luna februarie a anului trecut. In cursul lunii mai, petrolul s-a ieftinit cu 17,94%.

Dolarul american s-a apreciat, de la inceputul anului, in raport cu majoritatea monedelor lumii, evolutia sa ascendentǎ fiind extrem de pronuntatǎ in ultimele luni atat ca urmare a semnalelor pozitive privind relansarea economiei americane, cat si datoritǎ slǎbirii monedei europene, pe fondul crizei din Grecia. Pe parcursul lunii mai, Dolarul american a crescut fatǎ de Leu cu 7,64%, respectiv de la 3,0861 Lei pentru 1 USD pe data de 3 mai la nivelul de 3,3219 Lei pentru 1 USD atins vinerea trecutǎ.

«Diferenta mare dintre procentul de ieftinire a petrolului si, respectiv, cel de apreciere a monedei americane in raport cu Leul in luna mai, aratǎ cǎ, cel putin deocamdatǎ, o scumpire a carburantilor motivatǎ de intǎrirea USD nu se justificǎ. Chiar dacǎ vorbim despre ultimele douǎ luni- si nu doar de luna mai - lucrurile nu se schimbǎ semnificativ : in perioada aprilie- mai (1 aprilie- 21 mai), pretul petrolului a scǎzut cu 12,69%, de la nivelul de 82,21 USD/baril panǎ la cel mentionat anterior, in timp ce Dolarul american s-a apreciat cu 10%, de la 3,0183 Lei pentru 1 USD la 1 aprilie, la 3,3219 Lei pentru 1 USD la sfarsitul sǎptǎmanii trecute », a precizat Victor Safta.

In ceea ce priveste evolutiile viitoare ale pretului petrolului sau perechii valutare USDRON, analistii X-Trade Brokers aratǎ cǎ, in perioada actualǎ, este foarte greu de fǎcut estimǎri intrucat oricand pot sǎ aparǎ <> sau confirmǎri ale unor previziuni sumbre privind diferite economii europene cu deficit bugetar ridicat. « Panǎ in urmǎ cu cateva sǎptǎmani- inainte de agravarea crizei din Grecia, de accentuarea ingrijorǎrii privind deficitele bugetare din Europa, cǎderea accentuatǎ a monedei Euro etc- majoritatea analistilor <> deja de atingerea unui nivel de 90 USD/ baril... Apoi, intr-o singurǎ zi, pretul petrolului a atins maximul pe anul in curs si a inceput sǎ scadǎ, ajungand la cel mai scǎzut nivel din ultimele 14 luni...>>, sublinieazǎ analistii X-Trade Brokers. « Miscǎrile de pret din viitorul apropiat sunt absolut imprevizibile : e probabil ca acesta sǎ scadǎ in continuare, insǎ, in acelasi timp, date fiind implicatiile largi, la nivel mondial, ale scǎderii accentuate a pretului petrolului, este foarte posibil ca, prin diferite speculatii pe burse, factorii cu interese majore pe aceastǎ piatǎ sǎ incerce oprirea acestei evolutii sau chiar repozitionarea pe un trend ascendent, independent de diferitele rezultate sau schimbǎri economice din Europa sau de pe alt continent. Sǎ ne aducem aminte cǎ, in prima jumǎtate a anului trecut, in conditiile in care principalele economii ale lumii inregistrau scǎderi economice, pretul petrolului a crescut cu peste 50%, fǎrǎ vreun fundament economic real... », a arǎtat Victor Safta.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: