Vasilescu: TVA marita ducea inflatia la 15%

Data publicarii: 31-05-2010 | Finante-Banci

Nu economia are o problema, ci bugetul, explica banca centrala. Majorarea TVA de la 19% la 24%, propusa de FMI, ar fi dus la o inflatie de doua cifre si ar fi facut din Romania "oaia neagra a Europei", fara posibilitatea de a se imprumuta pe pietele externe, desi este dependenta de capitalurile straine, considera Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. "Cu 15% inflatie, «oaia neagra» a Europei scrie pe noi. Si nu putem sa iesim in lumea asta sa imprumutam nici macar un singur dolar sau un singur euro, si noi suntem o tara dependenta de capitalul strain, pentru ca, oricat elan patriotic am avea, noi stim ca de foarte multa vreme nu ne putem descurca numai cu capitalul acumulat in aceasta tara, pentru ca este putin", a declarat Vasilescu la ProTV, scrie Mediafax. El a mentionat ca o crestere accelerata a inflatiei ar duce la intarzierea iesirii din recesiune "cu ani buni". El sustine ca ar fi mult mai grav sa se reinflameze inflatia, care ar eroda din nou puterea de cumparare a intregii populatii, decat sa fie reduse pensiile si salariile bugetarilor.

"Taierile nu sunt masuri anticriza"

Oficialul BNR recunoaste insa ca masurile stabilite de Guvern nu sunt masuri anticriza. "Am citit, am auzit si la radio si la televiziune ideea ca aceste masuri de ajustare salariala, ajustare fiscala, sunt masuri anticriza. Imi pare rau, nu sunt masuri anticriza, ele au un singur rol. S-a produs un scurtcircuit in buget si aceste masuri sunt menite sa duca la repararea, la dregerea acestui scurtcircuit. Este un deranj dramatic si acest deranj nu poate sa mearga inainte", a adaugat consilierul guvernatorului BNR.

"Declaratiile sefului FMI sunt politice"

Consideratiile directorului FMI, Dominique Strauss-Kahn, privind majorarea taxelor in Romania, au fost declaratii politice, iar aplicarea propunerilor FMI ar fi dus la reinflamarea inflatiei si prelungirea recesiunii, apreciaza Adrian Vasilescu. "Cererea de revenire in jos de la 8,3% la 6,8% din PIB implica o scadere a deficitului bugetar. (...) Ea poate fi facuta prin cresteri de taxe. Este o alternativa. S-a discutat despre ea, s-a referit la ea si seful FMI, dar seful FMI a facut-o intr-un context pe care indraznesc sa-l numesc electoral. Oricum, a fost un context politic. Realitatea este alta, altfel s-a discutat aici. Iar la unele masuri chiar expertii FMI si-au pus semne de intrebare", a spus oficialul BNR.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: